Bors: Cijenite slobodu plaćenu životima najboljih sinova

Srna
Foto: Info Bijeljina

BIJELjINA - Cijenite slobodu plaćenu životima naših najboljih sinova, poručili su učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata iz Bijeljine gdje se sutra obilježava Dan odbrane grada 1992. godine.


U toku proteklog rata za slobodu i odbranu Republike Srpske živote je dalo 1.000 najboljih sinova sa ovog područja, odbranjena Bijeljina bila je dio koridora života koji je srpski narod u ratom zahvaćenoj BiH povezivao sa maticom Srbijom, a u Semberiji je utočište našlo 100.000 Srba protjeranih sa svojih vjekovnih ognjišta, podsjećaju iz Gradske boračke organizacije.

“Već 31. marta 1992. godine srpski narod Semberije se organizovao da se brani i spriječi ono što se Srbima dešavalo od 1941. od 1945. godine, neki novi Jasenovac i 13. ozloglašenu handžar diviziju, da preduhitri novi Sijekovac i još mnoge pokolje u koje smo prevarom namamljeni”, navodi se u saopštenju.

Veterani ističu da ispravnost ovog postupka pokazuju zločini koji su se Srbima desili u narednom periodu, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i zločin nad tuzlanskom kolonom 15. maja.

Srpski narod je, uz pomoć pripadnika JNA, odbranio Bijeljinu i time osujetio namjeru muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija i ekstremističkih grupa da, zauzimanjem grada, spriječe povezivanje ostalog dijela teritorije BiH, naseljene srpskim stanovništvom, sa maticom Srbijom.

U boračkoj organizaciji ističu da je grad Bijeljina u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bio centar koji je povezao zapadni i istočni dio Republike Srpske i centar koji je Republiku Srpsku povezao sa maticom Srbijom.

“Zbog svega toga, ponosni smo na ono što smo uradili, jer smo time dali značajan doprinos u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima i Republike Srpske, a naše potomke moramo naučiti da više nikad ne smiju dozvoliti da im se ponovi ono što se dešavalo našim precima”, poručili su nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske.

Uoči obilježavanja Dana odbrane grada nekadašnji srpski borci ističu da mlade treba naučiti da se onima koji su srpski narod kroz istoriju ugnjetavali i ubijali ne smiju slijepo vjerovati, da svaku opasnost moraju preduhitriti, da moraju biti složni i jedinstveni, jer jedino to garantuje opstanak Srba na prostorima tamnog vilajeta, kako BiH naziva nobelovac Ivo Andrić.

Gradska boračka organizacija Bijeljina i Organizacija porodica poginulih boraca sutra će obilježiti Dan odbrane grada polaganjem vijenaca ispred centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u 15.00 časova, bez prisustva javnosti zbog mjera za sprečavanje epidemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana