Borci najzaslužniji za slobodu koju uživamo

Srna
Borci najzaslužniji za slobodu koju uživamo

BANjALUKA -  Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je borcima Republike Srpske današnji praznik - Dan boraca, izrazivši posebnu zahvalnost onima koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u temelje Srpske. - Bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda. Zahvaljujući srpskim borcima mi danas imamo Republiku Srpsku i živimo u slobodi i miru - istakao je Dodik.

On je naglasio da je dužnost i obaveza svakog građanina Republike Srpske da čuva tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njeguje sjećanje ne borce koji su donijeli slobodu i mir srpskom narodu.

- Srpskim borcima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, jer su mnogi od njih za slobodu otadžbine i naš i život naših potomaka dali najvrednije što su imali - život i dijelove tijela. To nikada ne smijemo zaboraviti, a posebno institucije Republike Srpske moraju da ulože maksimalan napor da porodicama poginulih boraca, preživjelim borcima i ratnim-vojnim invalidima obezbijede bolji život - poručio je Dodik.

On je naglasio da se mora učiniti sve da prava boraca i ratnih vojnih invalida budu poštovana na najbolji mogući način.

- Moramo stvoriti još bolji i kvalitetniji način da vama, koji ste najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda omogućimo ostvarivanje svih prava koja zaslužujete - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poželio je svim srpskim borcima i njihovim porodicama mnogo zdravlja i radosti, naglasivši da njihova herojska borba nikada ne smije biti zaboravljena.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Prvog srpskog ustanka istakla je da su nemjerljivi uloga i značaj koji su borci dali u stvaranju i očuvanju Srpske.
Cvijanovićeva je povodom Dana boraca i Prvog srpskog ustanka danas uputila čestitku predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću i svim nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

- U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, svim borcima Srpske upućujem najiskrenije čestitke povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka. Za sve nas Dan boraca je dan kada se sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo - navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Srpske je istakla da su uloga i značaj boraca u stvaranju i očuvanju Srpske nemjerljivi. "Obavezuju nas da čuvamo i jačamo Republiku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku", dodaje se u saopštenju.

Ona je istakla da trajno opredjeljenje institucija Srpske ostaje da, u saradnji sa svim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, nastave da rade na poboljšanju njihovog položaja u društvu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Prvog srpskog ustanka da Vlada Srpske i institucije imaju trajnu obavezu da predano rade na zaštiti prava i unapređenju položaja i materijalnog standarda porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.
Višković je u čestitki predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću i svim borcima i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske poručio da hrabrost i požrtvovanje koju su pokazali pripadnici Vojske Republike Srpske boreći se za slobodu u kojoj danas živimo, obavezuju Vladu da čuva i gradi Republiku Srpsku.

"Danas, kada obilježavamo početak borbe srpskog naroda za oslobođenje u Prvom srpskom ustanku, s ponosom se sjećamo istorijskog puta Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu i sa zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve stradale borce", navodi se u čestitki premijera Viškovića.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka naglasivši da će herojske bitke Vojske Republike Srpske i žrtva srpskog vojnika u borbi za slobodu i opstanak naroda kroz istoriju ostati zauvijek urezane u vječno sjećanje i poštovanje institucija i građana Srpske.
Čubrilović je u čestitki predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću i borcima Vojske Republike Srpske rekao da se danas svi sa dužnim pijetetom sjećaju onih koji su svoje živote uzidali u temelje otadžbine i naglasio da njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena.

"Naša obaveza je da sačuvamo uspomenu na borce koji su odbranili Republiku Srpsku i da se zajednički borimo za njihova prava i još bolji status u društvu", navodi se u čestitki predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske trebalo bi biti izgrađeno u centru Banjaluke, kod spomenika banu Milosavljeviću i u neposrednoj blizini Palate Republike, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić.


Rogić je rekao novinarima da grad Banjaluka očekuje da uz pomoć Vlade Republike Srpske bude izgrađen jedan spomenik za sve poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata grada Banjaluke i Republike Srpske.

On je rekao da Boračka organizacija Srpske očekuje da bude pitana prilikom izrade idejnog rješenja za spomenik koji bi trebalo da ima obilježja krsta i dvoglavog orla.

Rogić je dodao da se odustalo od ranije lokacije kod džamije Ferhadija za izgradnju spomenika.

Odbornici Skupštine grada Banjaluka nedavno su donijeli odluku o izmjeni Regulacionog plana dijela centralnog područja grada, čime je omogućeno da se ucrtaju idejna rješenja dobijena na međunarodnom konkursu za uže gradsko jezgro.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je ranije novinarima da grad planira tokom godine da raspiše konkurs za izbor idejnog rješenja za spomen-obilježje posvećeno oslobođenju Banjaluke od okupacije 1918. godine, koje će biti na lokaciji stare autobuske stanice.

"Očekuje se da bi mogao biti pripremljen i konkurs za centralno spomen-obilježje odbrambeno-otadžbinskog rata, što gradske vlasti treba da dogovore sa Vladom Republike Srpske", naveo je Radojičić.

Krupa na Uni 

Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim borcima 11. Krupske lake pješadijske brigade, danas je u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, obilježen Dan boraca Republike Srpske.
Predsjednik Boračke organizacije Krupa na Uni Rade Milešević rekao je Srni da je u redovima 11. Krupske lake pješadijske brigade bilo 2.960 boraca.
"U minulom ratu poginulo je 310 pripadnika brigade, a njih 938 je ranjeno. Brigada je branila liniju dugu 46 kilometara", rekao je on.

Krupska brigada dva puta je odlikovana Ordenom Nemanjića.

Nakon polaganja vijenaca, načelnik opštine Mladen Kljajić upriličio je prijem za porodice poginulih boraca i članove Boračke organizacije opštine Krupa na Uni.

Šamac

U Šamcu je održana svečana akademija povodom Dana boraca na kojoj je besjedio predsjednik opštinske Boračke organizacije Radovan Zoranović, a uručene su i nagrade osnovcima i srednjoškolcima za najbolje literarne i likovne radove, kao i pobjednicima u šahovskom turniru.

Zoranović je na sinoćnjoj akademiji rekao da je datum početka Prvog srpskog ustanka izabran za obilježavanje Dana Boračke organizacije Srpske zato što simbolizuje kontinuitet borbe srpskog naroda za samostalnost i slobodu.

Na svečanosti su uručene novčane nagrade od 100 KM, 50 KM i 30 KM učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove, te najboljim šahistima.

Predsjednik Komisije za izbor i nagrade Milovan Dujković rekao je da je tema literarnih radova na konkursu bila "Druga posavska je i moja brigada" za srednjoškolce, a za osnovce "Tebi pjevam i o tebi pišem zemljo moja", te da je na konkurs stiglo 50 proznih i 105 likovnih radova.

U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto za literarni rad pripalo je Vesni Miškić, a u konkurenciji osnovaca Ivani Ristić iz Obudovca.

Prvu nagradu za likovni rad osvojila je učenica osnovne škole Ilijana Ješić iz Crkvine.

Kada je riječ o šahistima mlađih kategorija prvo mjesto pripalo je Heleni Simić, dok je u konkurenciji seniora prvi bio Goran Pisarević.

Uručene su i zahvalnice istaknutim pojedincima koji su dali doprinos razvoju Boračke organizacije.

U kulturno-zabavnom programu učestvovao je hor pjevačkog društva "Heruvimi".

U Šamcu su danas povodom Dana boraca položeni vijenci na centralni spomenik palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.
Vijence su položili predstavnici lokalne zajednice Šamac i predstavnici opštinske Boračke organizacije.

Nakon polaganja vijenaca predsjednik Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić rekla je novinarima da joj je čast što je Boračka organizacija Šamac organizovala da djeca iz Osnovne škole "Šamac" budu danas prisutna prilikom polaganja vijenaca, a nakon toga da zajedno posjete Spomen-sobu.

"Bitno je da se mi i mlađe generacije podsjetimo kolika je žrtva boraca koji su položili svoje živote u temelje Republike Srpske", dodala je Škrbićeva.

Ona je naglasila da je jedinstvo borcima pomoglo da ostvare najuzvišeniji cilj koji je tada bio odbrana Republike Srpske.

"Treba da se ujedinimo oko zajednikog cilja da svima bude bolje, da sve institucije od republičkih do lokalnih vode računa prije svega o ovim kategorijama stanovništva kako bismo znali da ćemo, ako vodimo računa o onima koji su se ugradili u temelje Republike Srpske, znati voditi računa i o mlađim generacijama", navela je Škrbićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović podsjetio je da se, osim Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, obilježava i 216 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

"Želimo da se sjetimo svih poginulih, da odamo počast i hvala svim borcima koji su dali svoje živote da mi imamo svoju Republiku Srpsku, u kojoj želim da uživamo sa mlađim generacijama i podsjećamo ih na tu žrtvu", dodao je Zoranović.

Kotor Varoš 

U Kotor Varošu danas je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Boračke organizacije Republike Srpske, a tim povodom položeno je cvijeće i prislužene svijeće u Spomen-sobi za poginule borce.
Cvijeće su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji je služio pomen za poginule borce Vojske Republike Srpske, odao je zahvalnost poginulim borcima, ističući da se bol i tuga porodica ne može umanjiti, ali da sjećanje na njih treba da ostane trajno.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović izjavio je da je ovo dan sjećanja i evociranja uspomena na put kotorvaroških ratnih jedinica i saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

"Ovo je prilika da se prisjetimo svih palih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog rata i da otrgnemo od zaborava sve ono što su radili za nas, a to je da su dali ono najvrednije što su imali, svoje živote. Mi to moramo da poštujemo, cijenimo, da njegujemo tradiciju iz proteklog rata i to ćemo raditi i u narednom periodu", rekao je Savanović i dodao da je 305 boraca položilo život za odbranu Kotor Varoša.

On je čestitao praznik i istakao da je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda.

Savanović je naveo da Republika Srpska i opština Kotor Varoš ulažu maksimum napora da pomognu boračkim kategorijama, ali da to sigurno nije u onoj mjeri koliko zahtjeva dobijaju.

Višegrad 

 

Služenjem parastosa u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je počelo obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Parastosu prisustvuju delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštitu Srpske Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Nenad Nerić.

Parastosu prisustvuju i načelnici opštine Višegrad Mladen Đurević i Novo Goražde Mila Petković, predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Polaganje vijenaca na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu biće u 11.00 časova, dok je polaganje cvijeća na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu predviđeno u 12.00 časova, a potom obraćanje zvaničnika.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku. 

Prnjavor

U Prnjavoru je obilježen Dan boraca i Prvog srpskog ustanka, a tim povodom služen je parastos i položeni vijenci u Spomen- hramu na Vučijaku za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor.
Organizovane su i posjete grobnim mjestima ratnih komandanata poginulim u proteklom ratu ili umrlim u poslijeratnom periodu.

Opština Prnjavor u saradnji sa Boračkom organizacijom tokom godine organizuje parastose u svim mjesnim zajednicama, a do sada je kao znak sjećanja na poginule borce u proteklom ratu izgrađeno 38 spomenika i spomen-obilježja.

U opštinskom budžetu za ovu godinu za rad i aktivnosti boračkih organizacija i udruženja predviđeno je 243.000 KM, kao i 45.000 KM za jednokratne novčane pomoći pojedincima iz boračke populacije.

Gradiška 

 

 

U Gradišci je danas služen parastos i položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata povodom obilježavanja Dana Boračke organizacije i Dana boraca Republike Srpske.
Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da treba odati poštu hiljadama boraca koji su krenuli na put odbrane Republike Srpske, u kojoj se danas dostojanstveno živi i koja se razvija.

"Ovih dana vidimo koliko je bitno da se okupimo na značajne datume, da budemo jedinstveni i da čuvamo Republiku Srpsku i mogućnost da se razvijamo onako kako želimo. Moramo da budemo jedinstveni da bismo sačuvali Srpsku jer je ona garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", naglasio je Adžić, čestitajući svim borcima Dan boraca Republike Srpske.

On je dodao da Gradska uprava nastoji da u što većoj mjeri podrži boračku populaciju i rad Gradske boračke organizacije, navodeći da su izdvajanja iz gradskog budžeta za boračku populaciju od 2016. do ove godine povećana za 18 odsto.

"Uspjeli smo da završimo spomenik poginulim borcima, objavimo Monografiju poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške, a završavamo i projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen-sobe koja će biti posvećena, ne samo borcima odbrambeno-otadžbinskog, nego i Drugog i Prvog svjetskog rata", dodao je Adžić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Milovan Gagić poručio je da borci moraju biti jedinstveni u borbi za očuvanje Republike Srpske i u nastojanjima da se obezbijedi bolji status svim boračkim kategorijama.

"Borci moraju biti ti koji će vlastima i političarima ukazati da moraju voditi računa o Republici Srpskoj i boračkoj populaciji", istakao je Gagić i dodao da i danas ima više od 150.000 boraca koji predstvaljaju značajnu snagu u borbi za očuvanje svog, ali i statusa Republike Srpske koju su stvorili.

U okviru obilježavanja Dana BORS-a i Dana boraca Republike Srpske, u Kulturnom centru u Gradišci predstavljena je knjiga "Ratovao sam", čiji je autor ratni komandant 16. Krajiške motorizovane brigade Vlado Topić.

Topić je istakao da je pisao o svom ratnom putu i svojim utiscima o ratnim dešavanjima, najtežim ratnim operacijama, ali i veselim momentima kojih je takođe bilo.

"Knjiga nije završena i trebalo bi sada pisati knjigu na knjigu. Nisam siguran da se sada mogu odvažiti da pišem o onome što sad naši ljudi proživljavaju u ratu poslije rata", dodao je Topić.

Na svečanosti u Kulturnom centru predstavnici Gradske boračke organizacije dodijelili su priznanja i zahvalnice za doprinos unapređenju statusa boračke populacije.

Zahvalnicu je dobio načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Gradiška Radomir Pjanić, koji je istakao da ovu zahvalnicu doživljava kao dokaz dobre saradnje Gradske boračke organizacije i Odjeljenja na čijem je čelu, kao putokaz za buduću saradnju, te priznanje da je dobro radio svoj posao.

Govoreći o značaju obilježavanja Dana boraca Republike Srpske, Pjanić je istakao da su Srbi mnogo puta dobijali ratove, a gubili poslije rata, te da je i danas potrebno jedinstvo u očuvanju statusa Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.

Zahvalnice su dodijeljenje i predstavnicima javnih ustanova i preduzeća koje su u proteklom periodu podržale rad Boračke organizacije, te pojedincima iz mjesnih boračkih organizacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana