Boračka organizacija Derventa: Okupljanje pripadnika HVO-a dotaklo crvenu liniju

Srna
Foto: derventskilist.net

DERVENTA - Predsjedništvo Boračke organizacije u Derventi upozorilo je organizatore okupljanja pripadnika 103. brigade HVO-a i dođelu odlikovanja da su dotakli crvenu liniju, da taj čin doživljavaju kao tešku provokaciju i da će znati da adekvatno odgovore na ponavljanje ovakvih i sličnih ispada kojima se ponižavaju srpske žrtve.

Očekuju i da bude smijenjen potpredsjednik Skupštine grada Marinko Nikolaš za koga kažu da je jedini funkcioner grada Derventa koji se 25. marta sastao sa hrvatskim predsjednikom i da je jedan od glavnih organizatora dolaska Zorana Milanovića u Derventu.

"Očekujemo da prijedlog rješenja o razrješenju Nikolaša sa funkcije potpredsjednika Skupštine grada podrži najmanje 27 odbornika u Skupštini grada", navodi se u saopštenju gradske Boračke organizacije.

Predsjedništvo još jednom najoštrije osuđuje okupljanje pripadnika 103. brigade HVO i dođelu odlikovanja od strane predsjednika Hrvatske, navodeći da je ovaj čin izazvao ogorčenje i bijes boračkih kategorija.

"Ovaj čin doživljavamo kao tešku provokaciju i upozoravamo organizatore i podstrekače da su dotakli crvenu liniju i da nikad više ne pokušaju da organizuju nešto slično. Nećemo mirno posmatrati vrijeđanje i ponižavanje srpskih žrtava i znaćemo adekvatno odgovoriti na ponavljanje ovakvih ili sličnih ispada", navodi se u saopštenju.

Nadležne institucije BiH, čija nadležnost je dogovaranje posjeta stranih državnika i utvrđivanje protokola, pozvali su da obavijeste o eventualnim propustima prilikom procedure utvrđivanja protokola.

"Ako je dođela odlikovanja bila planirana zahtijevamo odgovornost onih koji su to odobrili, a ako nije, zahtijevamo da javno saopšte da je predsjednik Hrvatske odstupio
od utvrđenog protokola", ističe se u saopštenju derventske Boračke organizacije.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je u subotu u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana