Bogojavljenje proslavljeno širom Srpske: Do Časnog krsta prve doplivale djevojke i dječak

Srna
Bogojavljenje proslavljeno širom Srpske: Do Časnog krsta prve doplivale djevojke i dječak

Širom Republike Srpske proslavljeno je Bogojavljenje koje je pratilo tradicionalno plivanje za Časni krst.

Među pobjednicima našle su se i dvije djevojke , Bojana Tadić iz Novog Grada i Branka Jotanović iz Kotor Varoša. Pobjedu u Mostaru je odnio dječak Denis Žutina dok je u Višegradu najbolji bio Predrag Limov , najstariji učesnik plivanja za Časni krst u tom gradu.


Novi Grad - Bojana Tadić prva doplivala do Časnog krsta na rođendan 

Bojana Tadić danas je, na svoj rođendan, prva doplivala do Časnog krsta u rijeci Uni u Novom Gradu.

Tadićeva je bila jedino žensko među 10 plivača koji su ove godine zaplivali u Uni na Gradskoj plaži "Ada".

Načelnik opštine Miroslav Drljača uručio je pobjednici zlatni dukat, nagradu opštine Novi Grad.

"Ovo je manifestacija koja postaje tradicija u našem gradu. Na ovaj način čuvamo svoju vjeru i običaje. Divimo se hrabrosti mladih ljudi koji učestvuju u plivanju za Časni krst", rekao je Drljača.

Sveštenik Nemanja Vidić uručio je pobjednici prigodnu nagradu Crkvene opštine Novi Grad.

Tadićeva je istakla da joj ovo znači mnogo jer joj je danas rođendan.


Mostar - Dječak Denis Žutina bio najbrži među djecom 

Dvadesetdvogodišnji Čedomir Sudar iz Baćevića prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u Mostaru i osvojio zlatnik, dok je među djecom najbrži bio Denis Žutina iz Blagaja.

Bogojavljensko plivanje se već četvrtu godinu održava u mostarskom naselju Ortiješ, a ove godine je učestvovao najveći broj učesnika - 22 odraslih i sedmoro djece.

Zbog velikog broja djece organizatori su odlučili da posebno plivaju stariji, a posebno djeca.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da ga raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je dosta mladih.

On je istakao da su se svi plivači pričestili i zajedno pomolili za sve, kao i za braću u Crnoj Gori.

Pobjednik plivanja Čedomir Sudar rekao je da mu je ovo drugi put da učestvuje i da se raduje ovome događaju, iako je hladno, te istakao da je najvažnije očuvati tradiciju.


Kotor Varoš - Branka Jotanović bila najbrža među 19 takmičara 

Branka Jotanović pobjednik je plivanja za Časni krst na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu, koje je bodrilo oko tri hiljade posjetilaca.

Jotanovićeva, koja je bila među 19 takmičara, dobila je zlatni dukat koji je darovala Ljerka Petrović, umjetničkom slikom Gorana Čupića i zastavama Republike Srpske i Vojske Srpske koje joj je uručio načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Jotanovićeva je rekla da je plivanjem za Časni krst ispunila svoju dušu vjerom u Boga.

"Zahvalila bih se svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekla je Jotanovićeva.

 

Gradiška - Policajac Vaso Nežić prvi doplivao do Časnog krsta

Gradiški policajac Vaso Nežić pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na rijeci Savi u Gradišci.

Devedesetčetvorogodišnji Nežić treći put je plivao na Bogojavljenje na rijeci Savi.

"Ovo je treća sreća i mnogo mi znači što sam prvi doplivao do Časnog krsta. Ako Bog da i sledeće godine ću učestvovati", dodao je Nežić, kojem je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić uručio zlatnik.

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da ovo treća godina da se u Gradišci pliva za Časni krst, podsjetivši da je nakon 77 godina ova tradicija obnovljena 2018. godine.

 

Prijedor - Danijel Drljača postao šestostruki pobjednik ove bogojavljenske svečanosti

Danijel Drljača prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Sani u Prijedoru i tako postao šestostruki pobjednik ove bogojavljenske svečanosti.

"U ime svih plivača ovaj vijenac, krst i dukat dodijelićemo Kristijanu Bobiću, sinu našeg plivača Bobana, koji danas nije sa nama jer je njegovom sinu nešto prije Nove godine ustanovljena leukemija. Ovo je znak podrške svih nas plivača ova nagrada ide njemu", izjavio je Drljača.

Drljača je bio prvi od 45 plivača, među kojima su se takmičile i dvije žene, majka i kćerka Milena i Nevena Rončević. One su istakle da veoma pošptuju pravoslavne običaje, te da im ovo plivanje predstavlja jednu od neizostavnih svetkovina.

 

Višegrad -  Najstariji učesnik doplivao do Časnog krsta

Predrag Limov, najstariji učesnik plivanja za Časni krst, danas je pobijedio na ovom takmičenju održanom na rijeci Drini u Višegradu.

Limov je rekao da je nagradu dobio na jubilarno deseto plivanje.

Najmlađi učesnik ovog takmičenja, sedamnaestogodišnji Đorđe Blagojević iz Višegrada dobio je zlatnik od pobjednika plivanja 2015. godine Nedeljka Perišića.

Blagojević je rekao da mu je ovo prvi put, ali da je želja za tim postojala od ranije.

 

Zvornik - Siniša Mišić prvi stigao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru

Siniša Mišić iz Milića danas je prvi stigao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, održano je na vodenoj stazi Zvorničkog jezera dugačkoj 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

"Svaka čast momcima i djevojci koji su danas plivali za Bogojavljenski krst. Ovdje nema pobjednika, svi smo pred Bogom jednaki", rekao je novinarima Mišić, kome je ovo četvrto plivanje na Bogojavljenje na Zvorničkom jezeru.


Derventa - Nemanja Balešević,15, po prvi put učestvovao u plivanju i odnio pobijedu nad ostalim 

Petnaestogodišnji Nemanja Balešević danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Balešević, koji prvi put učestvuje u plivanju, nada se da će i naredne godine učestvovati.

"Bilo je hladno, ali je lijep osjećaj. Danas je veliki praznik i bila mi je želja da učestvujem.", rekao je Balešević.

U plivanju za Časni krst učestvovalo je sedam momaka i jedna djevojka.

Među učesnicima ove godine bila je i dvadesetogodišnja Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovac kod Prnjavora, koja kaže da joj duže vrijeme imala želju da pliva za Časni krst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana