Blizanci Viktorija i Vuk Vukićević stigli helikopterom kući

Srna
Blizanci Viktorija i Vuk Vukićević stigli helikopterom kući

TREBINjE - Blizanci Viktorija i Vuk Vukićević iz Trebinja rođeni prije 42 dana stigli su danas sa majkom Đurđinom helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske u Trebinje, gdje ih je dočekao ponosni otac Predrag, koji je prvi put vidio svoje bebe.

Blizanci su rođeni vantjelesnom oplodnjom, nakon pet godina borbe bračnog para Vukićević za potomstvo, a danas su ih na trebinjskom heliodromu osim oca, dočekali predstavnici Gradske uprave Trebinje, Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe", majke i bebe članova Udruženja.

Majka Đurđina rekla je novinarima da se osjeća uzbuđeno te izrazila zahvalnost Udruženju porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja, Helikopterskom servisu Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, u kome se i porodila.

"Nisam svjesna jer sam pola godine bila zatvorena u četiri zida ali krajnji cilj je najbitniji i sve se isplati" rekla je kroz suze radosnice ponosna majka.

Otac Predrag izjavio je novinarima da je danas najsrećniji, ponosni otac Viktorije i Vuka, poručivši da su djeca najvece blago i bogatstvo.

"Naše želje su se ostvarile, pet godina smo u borbi sa sterilitetom". rekao je Vukićević.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja Snežana Misita rekla je da se majka od 1. novembra nalazila u Kliničkom centru u Banjaluci gdje održavala trudnoću, te da je ovaj bračni par nakon prvog pokušaja vantjelesne oplodnje uspio da se ostvari u ulozi roditelja.

Misita je dodala da je ovu vantjelesenu oplodnju finansirao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te zahvalila svim gradskim i republičkim institucijama za pomoć.

"Udruženje ima 146 beba i 250 parova u Hercegovini. Izražavam veliku zahvalnost svim gradskim i republičkim institucijama na pomoći, čija su nam vrata uvijek otvorena i pored pandemije. Ako je porodica na prvom mjestu srce mi je puno", rekla je Misita.

Direktor trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Valerija Lakić rekla je novinarima da od od 2018. godine, Fond Finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, te da je zahvaljujući tome u Srpskoj rođeno 1400 beba.

Lakićeva je napomenula da je Fond jedan od rijetkih u regionu koji Finansira zamrzavanje embriona, i poželjela dobrodošlicu bebama.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković čestitao je u ime Gradske uprave Trebinje na najljepšem daru koji su dobili, te podsjetio da grad realizuje nekoliko mjera koje se tiču podrške porodici i pronatalitetne politike.

"Jedna id tih mjera su i doznake za vantjelesnu oplodnju.Od 2017. godine ni jedan zahtjev nije odbijen i nastavićemo da pružamo podršku svim parovima koji imaju poteškoća. U 2021. godini grad je planirao u iznosu od 60.000 KM za vantjelesnu oplodnju što je 50 odsto više nego je bilo planirano u 2020.godini", rekao je Bošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana