Bišćani ne žele migrantski centar u komšiluku

nezavisne.com
Bišćani ne žele migrantski centar u komšiluku

Bihać - Mještani nekoliko bihaćkih naselja koja se nalaze u blizini lokaliteta Vučjak, gdje se planira izgradnja novog prihvatnog centra za migrante, poručili su okupljanjem u proteklu subotu da takva mogućnost ne dolazi u obzir.

Od Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, koji je prisustvovao skupu, zatražili su da se promjeni odluka Gradskog vijeća i da se pomenuti centar gradi na nekoj drugoj lokaciji.

Ovom prilikom organizovano je i potpisivanje peticije, a u vrlo kratkom periodu potpisalo ju je nekoliko stotina mještana. Stanovnici Zavalja, Vučjaka, Velikog i Malog Skočaja, Žegara i Vedrog Polja, gdje žive mahom mještani hrvatske nacionalnosti, navode kako se plaše za sopstvenu sigurnost s obzirom na dosadašnja iskustva s migrantima.

“Ako se ovdje uspostavi kamp u kojem će boraviti 5.000 migranata, život na ovim prostorima postaće neizdrživ. Ne želimo vjerovati da odluka gradskih vlasti ima veze s tim što ova sela nastanjuju Hrvati”, kažu zabrinuti mještani.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže kako potpuno razumije strahove i brige mještana, te ističe kako su vlasti u Bihaću ostavljene na cjedilu i primorane da se same nose s teretom migrantske krize.

“Ovi ljudi su opravdano očajni i nezadovoljni, a ja treba da ih ubjeđujem u nešto za šta nisam ni ja ni oni. Ovo je problem koji je trebalo da rješavaju država i Ministarstvo sigurnosti BiH i na njega ukazujemo punih godinu dana”, ogorčen je Fazlić.

On je istakao kako će peticiju i zahtjeve mještana ponovo razmatrati Gradsko vijeće i pokušati pronaći odgovarajuću odluku.

Podsjetimo, gradske vlasti u Bihaću nedavno su odlučile da lokacija za novi prihvatni centar za migrante koji borave u tom gradu bude na lokalitetu Vučjak, nekoliko kilometara od grada prema granici sa Hrvatskom. Njihovim izmještanjem na ovaj prostor trebalo bi doći do rasterećenja urbanog područja, gdje već mjesecima boravi na hiljade ilegalnih stranih državljana. Također, plan je da svi migranti koji budu dolazili na područje Bihaća, budu smješteni na novu lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana