Biljana Marić o filmu "Nema heroja bez maske": Malo svjedočanstvo velike borbe ljekara

Srna
Biljana Marić o filmu "Nema heroja bez maske": Malo svjedočanstvo velike borbe ljekara

BANjALUKA - Velika borba ljekara u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u borbi protiv virusa korona ovjekovječena je kroz dokumentarni film "Nema heroja bez maske" u kojem su prikazane realne scene uloženih nadljudskih napora u spašavanju života, rekla je Srni autor filma Biljana Marić.

Marićeva je istakla da se te scene ne zaboravljaju lako i da je ponosna što će o tome svjedočiti ovaj dokumentarac.

 - Kada vidite ljekare kako u zaštitnom odijelu neprekidno obilaze pacijente, kada vidite da i oni, kao i pacijenti, jedva dišu, od umora i napora da pruže što bolju njegu bolesnima, onda se ustručavate i da sjednete dok to gledate i snimate, jer osjećate potrebu da im se poklonite iz poštovanja za sav njihov trud - rekla je Marićeva.

Prema njenim riječima, u filmu se vide realne scene, nenaštimane i nedorađene, baš kakve i danas mogu da se vide u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

- Mislim da je u tome prava vrijednost ovog filma - rekla je Marićeva, koja je na ovaj način željela i da građanima pokaže šta se dešava na licu mjesta, da to nisu samo brojevi zaraženih, umrlih, izliječenih.

- Osnovni cilj bio je da pokažem građanima ono što ne vide, a što se dešava među zidovima zdravstvenih ustanova širom Srpske, ali i svijeta. Potreba za tim došla je jer sam od početka epidemije svakodnevno pratila borbu ljekara sa virusom korona, pisala izvještaje, snimala emisije i razgovore - objasnila je Marićeva.

Tek kada je snimala film kaže i da je shvatila prave oblike borbe, vidjela emocije, strahove, ali i grč velike želje za pobjedom.

- To su stvari koje ne možemo da vidimo kod ljekara, jer su oni profesionalci, ne pokazuju nikakve osjećaje. Posebno mi je drago što sam u segmentima filma uspjela da izvučem to iz njih, jer moramo znati da su i oni, na kraju, od krvi i mesa - rekla je Marićeva.

Baš zato što su profesionalci, ljekari su borbu sa virusom korona stavili ispred svega ostalog, pa čak, što je i najteže bilo, ispred svojih porodica, koje, nerijetko, nisu viđali danima.

Za 20 godina novinarske karijere ovo je Marićevoj prvi dokumentarni film na koji ima pozitivne kritike nakon što je premijerno prikazan.

- Snimali smo mjesec i po dana i sve vrijeme pokušavala sam da budem profesionalac, da odolim svim izazovima. Mnogo mi je u tome pomogla podrška porodice, jer sam majka troje djece, ali i kolega koji su sa mnom radili - istakla je Marićeva.

Film je snimljen u produkciji RTRS-a, a ekipu, osim Marićeve, čine i producent Aleksandar Đorđević, snimatelj Ljubomir Tešinić, tonski snimatelj Duško Jovanović, rasvjeta Mario Paljević i Marko Stančević, montažer Vedran Marić, te reditelj Branko Lazić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana