Biljana Čekić počasna članica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata

Srna
Biljana Čekić počasna članica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata

KOZARSKA DUBICA - Biljana Čekić iz Kozarske Dubice, koja je maestralno odigrala ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca", postala je danas najmlađi član banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Člansku kartu Udruženja uručila joj je u Donjoj Gradini predsjednik ovog udruženja i preživjeli logoraš Jasenovca Dobrila Kukolj.

Kukoljeva ima 91 godinu, rodom je iz dubičkog sela Međeđa, a u logoru Jasenovac bila je kao desetogodišnja djevojčica.

"Film žDara iz Jasenovcaž, iako je probudio bolna sjećanja, doprinosi širenju svijesti i istine o stradanju u ta kobna vremena. Njegovo postojanje ipak će doprinijeti da se nikad ne zaborave ustaški zločini. Zbog svega toga neizmjernu zahvalnost zaslužuje režiser Predrag Antonijević, te Dubičanka Biljana Čekić", izjavila je Kukoljeva.

Ona je istakla da joj je "Dara" dala volju za život, da još nešto napiše.

"Dala mi je snagu da izdržim još malo. Obećala sam sebi da ću dok god vidim i dok budem disala pričati o svemu, svjedočiti o strahotama. Gledajući film, i Daru, ponovo sam proživljavala sve", istakla je Kukoljeva.

Kukoljeva je rekla da zla koja su preživjeli svi oni koji su se našli u okovima logora - ne mogu biti opisana riječima.

"Sva moja porodica, 31 član, nestali su, progutala ih je zemlja. Poklani su i pobijeni, umrli od gladi. U selu je ostalo 48 pustih ognjišta. Prema zadnjem popisu, koji je obavljen 1931. godine, bilo je više od 1.000 domaćinstava, a 1951. godine nije bilo niti 700 stanovnika. Postoji i spomenik u mom selu Međeđa nestalim i pobijenim u Jasenovcu, Gradini i Sajmištu", rekla je Kukoljeva.

Mladoj Biljani Čekić uloga u filmu promijenila je život, otvorila nova vrata, te proširila vidike.

"Sve ovo znači mi mnogo. Nikad nisam ni mogla pomisliti da će sve izgledati ovako, niti da će dilm ovoliko odjeknuti. Svaka nagrada mi mnogo znači, kao i današnji gest Udruženja preživjelih logoraša. Čast mi je upoznati sve ove ljude, bivše logoraše po kojima je film i snimljen i što su došli da me upoznaju", istakla je Čekićeva.

Film "Dara iz Jasenovca", režisera Predraga Antonijevića premijerno je prikazan na televiziji 20. februara.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film "Dara iz Jasenovca" je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana