Bileća: Obilježen Vidovdan - krsna slava Vojske Srpske

Srna
Bileća: Obilježen Vidovdan - krsna slava Vojske Srpske

U kasarni "Bilećki borci" u Bileći obilježeno je 30 godina od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ovo je značajan jubilej za nekadašnje vojnike i za Republiku Srpsku, jer je prva klasa, od te 92. godine, bila na svim ratištima i dala veliki doprinos za njeno stvaranje i očuvanje.

Na današnji dan 1992. godine, golobradi mladići, položili su zakletvu i praktično iz školskih klupa došli na dvomjesečnu obuku, a potom na prvu liniju fronta, sve do završetka rata. Neki nisu imali ni 18 godina, a neki se sa ratišta nikada nisu vratili kućama.

Pripadnik prve klase Vojske Republike Srpske - Hercegovačkog korpusa Saša Nikolić istakao je da je skoro kao dijete došao u vojsku u Bileću.

- Tada nismo znali šta nas čeka, neki od nas sada nisu među živima. Veoma mi je drago, a i svima nama, što smo organizovali ovaj veliki jubilej - istakao je Nikolić.

Sa vojnicima danas i njihov komadant, koji se ove prve klase sjeća sa ponosom, jer su ih krasile hrabrost i odlučnost, i sve osobine pravog srpskog vojnika, istakao pukovnik Tihomir Kundačina.

- Bio sam komandant sve do polovine 1994. godine. Svaka dva mjeseca smo na front slali od 1.200 do 1.400 mladih vojnika. Nikada, za 40 godina službovanja nije bilo boljih vojnika u svim radnjama - od vrsnih strijelaca do odlične kondicione spreme. Mnogo su pomogli i osvježili naše brigade - rekao je Kundačina.

U krugu kasarne, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, služen je pomen za stradale vojnike prve klase Hercegovačkog korpusa. Nekadašnji saborci dogovorili su da okupljanje na Vidovdan postane tradicionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana