Bijeljina uoči sjednice Skupštine grada o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića

GS
Foto: gradbijeljina.org

U Bijeljini će sutra biti održana sjednica Skupštine grada , na kojoj je inicijativa o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Kao jedan od najvažnijih razloga za opoziv, 25 odbornika je navelo nezakonito zapošljavanje u Gradskoj upravi više od stotinu radnika, za šta je, kažu, moralo biti izdvojeno dodatnih nekoliko miliona maraka.

U inicijativi za opoziv navodi se da je gradonačelnik Ljubiša Petrović u prošloj godini zaposlio više od stotinu ljudi na određeno vrijeme, iako su se po Zakonu o lokalnoj samoupravi na ovaj način mogla zaposliti maksimalno 34 lica.

- ‘To je direktno kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi jer je zakon rekao da možete zaposliti samo 10 odsto po ugovoru od postojećeg broja zaposlenih radnika - kaže Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Odbornici koji su podnijeli incijativu kažu da je Petrović znatno više trošio za plate, svoju reprezentaciju i dnevnice za putovanja, a zaključao kasu za razvoj grada.

- Kabinet gradonačelnika je imao odobreno 30.000 maraka za reprezentaciju, a kroz razne nedozvoljene reelokacije potrošeno je 68.000 KM - dodao je Đurđević.

Kao još jedan od razloga za opoziv navode da je gradonačelnik propustio da proglasi vanrednu situaciju zbog suše i time onemogućio Vladu da dodatno pomogne poljoprivrednicima.

- Skupština je izglasala 1,1 milion maraka pomoći za poljoprivrednike, a na tih 1,1 miliona Vlada bi minimalno duplo izdvojila - smatra Zlatan Lazarević odbornik SNSD-a.

Odbornik DEMOS-a Slaviša Vujanović ističe da su projekti koji su bili u planu da se rade, kao što je sportska dvorana, dvije godine u zastoju a oni su u interesu građana.

U opoziciji kažu da je godinu dana prije redovnih lokalnih izbora apsurdno ulaziti u opoziv i da neće prisustovati sutrašnjoj sjednici.

- Naši odbornici neće dati legitimitet toj sjednici samim tim što nismo ni pozvani na međustranački sastanak koji po prvi put od kako postoji skupština nije ni održan - istakao je Slaviša Marković predsjednik GO PDP Bijeljina.

Ovo će biti prvi put od 1992. godine da se gradonačelniku u ovom dijelu Srpske izglasava nepovjerenje. Htjeli smo čuti i stav Ljubiše Petrovića, ali se nije odazvao našem pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana