Bijeljina: Sutra o budžetu, ali i o novčanoj pomoći za svako novorođenče

Srna
Bijeljina: Sutra o budžetu, ali i o novčanoj pomoći za svako novorođenče

BIJELjJINA - Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević najavio je da će sutra na sjednici gradskog parlamenta, nakon usvajanja Prijedloga budžeta, biti predložen niz mjera, poput uvođenja novčane pomoći za svako rođeno dijete, što je trebalo biti urađeno mnogo ranije radi podrške pronatalitetnoj politici.

Đurđević je kao odbornik SNSD-a na konferenciji za novinare rekao da će sutra biti predloženi razni programi podrške zapošljavanju i samozapošljavanju jer mladima treba dati šansu, čime bi se, između ostalog, spriječio njihov odlazak.

On je podsjetio da je SNSD predlagao često proaktivne mjere značajne za sve građane Bijeljine, ali su sve te mjere u prethodnom perodu bile odbijane samo zbog činjenice da je SNSD u to vrijeme bio opozicija.

“Na početku ovog mandata mi smo usaglasili neke principe kako vidimo da bi grad trebao da funkcioniše, te se okupili u koaliciju oko tih principa... Danas je faktičko stanje da skupštinska većina žDogovor za Bijeljinuž broji 23 odbornika i stabilno funkcioniše”, rekao je Đurđević, koji je i bivši šef Kluba odbornika SNSD-a.

On je naveo da se sada može sprovesti sve što je SNSD i ranije predlagao, a nakon sutrašnjeg usvajanja budžeta.

Đurđević je napomenuo da će amandmani koji će na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada biti predloženi biti amandmani cijele koalicije, kojoj zahvaljuje za podršku svim inicijativama koje su Klub odbornika i stranka uputili.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljine Zlatan Lazarević rekao je novinarima da će mjere SNSD-a predložene Koaliciji “Dogovor za Bijeljinu” sutra ići kao zajednički amandmani, a prva mjera se odnosi na Agrarni fond.

“Sredstva kojima će on raspolagati biće najveća u 13 godina postojanja ove institucije”, rekao je Lazarević, napomenuvši da će se pri izradi pravilnika Agrarnog fonda voditi računa o manjim poljoprivrednim proizvođačima kojim treba pomoći da “dosegnu prag” i da dobijaju podsticaje od Ministarstva poljoprivrede.

Lazarević je kao drugu mjeru naveo subvenciju roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće.

Odbornik SNSD-a Milenko Gajić rekao je novinarima da je danas zasjedala skupštinska Komisija za propise koja je razmatrala prijedlog odluka koji će se sutra naći na sjednici, a među njima je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izmjenu zakona i drugih propisa.

Gajić, koji je i predsjednik ove komisije, rekao je da će skupštinska većina na čelu sa SNSD-om razmatrati taj prijedlog zaključka kada je riječ o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o službenicima i namještenicima lokalne samouprave i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Ranije je najavljeno da će druga sjednica Skupštine grada Bijeljine trajati najmanje dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana