Bezbjednost djece na internetu prioritet

D. B.
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Uticaj medija u društvu i potencijalno štetnih sadržaja na mlade samo su neke od tema koje su na zanimljiv način obradile obrazovne ustanove iz Srpske, a za najuspješnije projekte nagrađeno je pet osnovnih škola.

Na konkursu u okviru ovogodišnje kampanje “Jačanje medijske pismenosti djece u Republici Srpskoj”, čiji je pokretač Ministarstvo saobraćaja i veza RS, učestvovalo je 15 obrazovnih ustanova, a nagrade su osvojili paljanska OŠ “Pale”, OŠ “Vuk Karadžić” Vlasenica, OŠ “Mladen Stojanović” Jošavka, banjalučka škola “Georgi Stojkov Rakovski” te bijeljinska OŠ “Sveti Sava”.

Nagrade, odnosno tri računara i dva laptopa, koje je obezbijedila kompanija “m:tel”, uručili su ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić. Ćorić je kazao da je cilj ove kampanje razvijanje svijesti kod mladih o značaju medija u društvu, pravima djece i mladih na zaštitu bezbjednosti i privatnosti u medijima, kao i važnost analize i konzumiranja sadržaja medija.

- Na ovaj način, između ostalog, jačamo i materijalno-tehničke kapacitete u našim osnovnim školama - kazao je Ćorić i dodao da će ovaj kampanja biti nastavljena.

Trivićeva je istakla da je jačanje medijske pismenosti važna tema, s obzirom na nove tehnologije.

- Značajno je da medijsku pismenost prenesemo na djecu, koja treba da nauče koje su to pozitivne strane upotrebe novih tehnologija, te ukažemo na opasnosti koje vrebaju sa društvenih mreža - kazala je Trivićeva.

Čestitajući školama na pobjedi, generalni direktor “m:tela” Marko Lopičić je rekao da ova kompanija već godinama unazad ulaže u bezbjednost najmlađih na internetu, kao i svih ostalih informacionih i telekomunikacionih resursa.

- Nadam se da je ovaj projekat postigao ključne ciljeve jer smo svi svesni da su mediji značajni deo života naših najmlađih. Kroz ovaj projekat želeli smo da na jedan ozbiljan način mališanima ukažemo na poruke koje dolaze iz medija, ali da budu i odgovorni učesnici u medijskom prostoru - istakao je Lopičić.

Član komisije za izbor najboljih projekata i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Dragana Trninić navela je da su svi projekti bili izuzetno kvalitetni.

Prema njenim riječima medijsko obrazovanje, koje je na ovaj način ušlo u škole, širi se kod djece koja se svakodnevno susreću sa različitim medijima kako u procesu obrazovanja tako i u slobodno vrijeme.

- Evidentno je da su djeca danas izuzetno digitalno pismena te je mnogo važna kritička medijska pismenost, odnosno njihova svijest o različitim aspektima medija, da imaju svoje lice i naličje - napomenula je Trninićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana