Bez saglasnosti o terminu redovne sjednice, zatražena posebna

Srna
Bez saglasnosti o terminu redovne sjednice, zatražena posebna

PRIJEDOR - Na sastanku šefova odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora danas nije postignut dogovor o terminu održavanja naredne sjednice, nakon što je 17 odbornika podnijelo zahtjev da ona bude održana u četvrtak, 20. februara, rekao je predsjednik gradskog parlamenta Ajdin Mešić.

On je naveo da iz privatnih razloga, a riječ je o zdravstvenoj situaciji člana porodice, kao termin za održavanje sjednice nije mogao da prihvati 20. februar, što je na sastanku uvaženo. 

"Fleksibilnost predlagača da termin bude pomjeren za ranije ne daje dovoljno prostora da sjednica bude kvalitetno pripremljena. Nejasno je zašto nije prihavećn prijedlog, iznesen na današnjem sastanku, da sjednica bude 24. februara, budući da taj datum omogućava i kvalitetnu pripremu i poštovanje svih propisa i rokova", rekao je Mešić Srni. 

Mešić je istakao da je svakako planirao da sazove redovnu sjednicu u ovom mjesecu i da mu, s obzirom na to, nije jasno forsiranje određenog datuma. 

"Da li to znači da predlagači samo za taj datum imaju dovoljno ruku?", pitao je Mešić. 

On je potvrdio da je danas, nakon nepostizanja dogovora na sastanku šefova odborničkih klubova, dobio i zahtjev za sazivanje posebne sjednice za utorak, 18. februar. 

"I u vezi s tim zahtjevom postupiću u skladu sa propisanim procedurama, kao i uvijek. I dalje nije jasno kakvu razliku čini šest dana, pogotovo ako znamo da ni ranije moje prijedloge da u dnevni red budu uvrštene informacije o sudskim presudama na štetu Skupštine grada Prijedora nije prihvatala ova ista grupa odbornika, koja sada insistira da i znatno ranije od predviđenih rokova budu razmotrene takve informacije o najnovijim presudama", rekao je Mešić. 

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Dalibor Pavlović rekao je danas Srni da je 17 odbornika najprije zatražilo redovnu sjednicu, za šta su ispunili uslove, a da su, nakon što nije usaglašen termin za nju, bili primorani da traže održavanje posebne sjednice, za koju su, takođe, ispunjeni uslovi. 

"Prihvatili smo privatne razloge koje je iznio predsjednik Skupštine za prvobitno predloženi datum - 20. februar. Tražili smo 19. februar, a sada tražimo da posebna bude održna 18. februara i predsjednik je dužan da je sazove na traženi datum, a dnevni red može biti utvrđen na samoj sjednici", izjavio je Pavlović. 

Pavlović je naveo da je sjednicu potrebno održati što prije jer je neophodno usvojiti program rada Skupštine grada i zbog toga što su stigle presude suda po privatnim tužbama, zbog kojih je potrebno izvršiti određene izmjene. 

"Smatramo da i predsjednik Skupštine i gradonačelnik opstruišu rad parlamenta", poručio je Pavlović. 

Prethodna sjednica Skupštine grada Prijedora, i prva u ovoj godini, održana je 3. februara i završena je bez usvojenog dnevnog reda. 

Skupština grada Prijedora broji 31 odbornika. Prije godinu dana većinu, koju je predvodio DNS, napustio je SNSD i formirao novu skupštinsku većinu od 24 odbornika. Vremenom se taj broj smanjivao i na posljednjoj sjednici nije bilo većine koja bi usvojila dnevni red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana