Bez opsežne analize nema of-lejbl terapije

Anita Janković Rečević
Bez opsežne analize nema of-lejbl terapije

BANjALUKA - Pacijenti i udruženja koja zastupaju oboljele od malignih bolesti smatraju da bi Srpska, po uzoru na Srbiju, trebalo da finansira primjenu lijekova i za bolesti za koje nisu registrovani ukoliko je dokazano da su efikasni, dok struka poručuje da bi prvo trebalo sprovesti opširne analize.

Naime, sredinom mjeseca u susjednoj Srbiji izmjenom Pravilnika o dostupnosti lijekova dozvoljena je takozvana of-lejbl (off-label) primjena lijekova o trošku države, pa oni korišćeni za jednu bolest mogu biti propisani i za drugu na koju dokazano djeluju. Tako će građani Srbije, koji se suočavaju s teškim dijagnozama, lijekove koje su morali da kupuju sada dobiti o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja. Of-lejbl primjena u Srbiji je odobrena za liječenje djece, transplantaciju, maligne i primarne autoimune bolesti, a ministarka zdravlja te zemlje Danica Grujičić istakla je da se na ove izmjene čekalo 30 godina.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Suzana Kekić smatra da bi i u Srpskoj trebalo da postoji mogućnost da pacijenti budu liječeni onim medikamentima koji im odgovaraju, bez obzira na indikacije za koje je registrovan.

- Pojedini pacijenti kojima nisu dostupni određeni medikamenti, ukoliko imaju mogućnost sami ih kupuju, a u pitanju su izuzetno skupi lijekovi, koštaju i po nekoliko hiljada maraka. Sve što nije registrovalo ili na listi ne može se dobiti, mora se kupiti. Primjena bilo kojeg rješenja koje ide u korist pacijenata je dobrodošla - rekla je Kekićeva za “Glas”.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu za “Glas” da uvođenje of-lejbl primjene lijekova zahtijeva opsežnu analizu i razmatranje uz uključenost svih relevantnih institucija zdravstvenog sistema. Pojašnjavaju da njihove Liste lijekova, kao i Program lijekova, sadrže šifru anatomsko-terapijsko-hemijske klasifikacije, internacionalni nezaštićeni naziv medikamenta, oblik i dozu, kao i terapijsku indikaciju upotrebe lijeka.

- Na našim listama su zastupljeni lijekovi koji se propisuju za one indikacije za koje su ih zastupnici proizvođača i registrovali u BiH. Na listi A1 lijekova koji se izdaju na recept nalaze se lijekovi koji nisu registrovani, ali su neophodni u liječenju pojedinih oboljenja i zbog toga su i uvršteni na listu. Tu se, između ostalih, nalaze medikamenti za pojedina rijetka oboljenja i budući da kod nas nisu registrovani, koriste se kod onih indikacija za koje su registrovani u svijetu - rekli su u Fondu.

Dodaju da se, što se tiče of-lejbl lijekova koji su uvedeni u Srbiji, uglavnom to odnosi na medikamente koji su u Srpskoj zastupljeni u Programu lijekova, ali sa onim indikacijama za koje su i registrovani.

- U Programu se radi o lijekovima koji su dostupni u ograničenim količinama i za koje postoje liste čekanja, a prioritete utvrđuju ljekari Univerzitetsko kliničkog centra RS. Za više od 100 lijekova koji se nalaze u Programu, u ovoj godini je planirano da se izdvoji oko 71,6 miliona KM jer je riječ o izuzetno skupim lijekovima. Samo za jedan lijek za jednog pacijenta godišnje se izdvaja oko 700.000 KM - naveli su u Fondu.

Navode da se sredstva za Program lijekova obezbjeđuju u budžetu Republike, jer novac od obaveznog zdravstvenog osiguranja nije dovoljan za to. 

- Uz podršku resornog ministarstva i Vlade uspijevamo da u Program lijekova kontinuirano uvodimo nove terapije, kao i nove indikacije i da povećavamo broj pacijenata koji ih primaju. Prema procjeni ove godine lijekove iz Programa primiće oko 3.500 pacijenata dok je 2016. bilo oko 980 osiguranika - rekli su u Fondu.

I nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS Zdenka Gojković kaže da je za uvođenje of-lejbl primjene lijekova potrebna pažljiva analiza.

Ona je pojasnila da je of-lejbl primjena odavno prisutna u svijetu, te da je riječ o medikamentima koji su godinama u svakodnevnoj praksi.

- Imamo lijekove koji nisu odobreni za određene indikacije jer kada su vršene kliničke studije lijek je ispitivan za određenu bolest za koju je i registrovan. Prođu godine, krene se sa primjenom lijeka kod drugih indikacija, vidi se da je dobar, ali kompanija koja ga proizvodi nema interes za nova testiranja i kliničku studiju da bi dokazivala nešto što se već koristi i onda se to zove of-lejbl primjena - rekla je Gojkovićeva.

Procedure

Zbog procedura vezanih za registraciju lijekova Banjalučanka Darija Karanović, koja boluje od sarkoma, mjesečno mora da izdvoji 6.700 maraka.

- Lijek koji svakodnevno koristim, a u čijem uputstvu za upotrebu se navodi da je namijenjen za liječenje karcinoma bubrega i sarkoma mekog tkiva, u Srpskoj je na listi samo za pacijente koji boluju od karcinoma bubrega tako da sam primorana da ga kupujem. Bilo bi od izuzetnog značaja da bude besplatan i za druge pacijente kojima je potreban - rekla je Karanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana