Bez odlaganja generalu Sariću omogućiti adekvatno liječenje

Srna
Foto: Printskrin

Boračka organizicaja Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske zahtjeva od svih nadležnih institucija da bez odlaganja preduzmu sve raspoložive mjere da bi se generalu Goranu Sariću, kojem je sa još šest srpskih boraca Sud BiH odredio pritvor, omogućilo adekvatno medicinsko liječenje na slobodi s obzirom na to da je uskraćivanje isto što i smrtna kazna.

Određivanjem pritvora od Suda BiH, generalu Sariću se onemogućava pravo na adekvatno liječenje koje zahtjeva njegova teška bolest - ističe se u saopštenju i dodaje da je, s obzirom na teško narušeno zdravstveno stanje generala, uskraćivanje adekvatnog liječenja isto što i smrtna kazna.

Iz Boračke organizacije specijalne policije ističu da se general Sarić već treći put u posljednih 10 godina izlaže krivičnom progonu, uz podsjećanje da ga je u prethodna dva postupka, poslije dugotrajnih i mukotrpnih suđenja, Sud BiH oslobodio krivice.

Nakon okončanih suđenja počela je i njegova iscrpljujuća i neizvjesna borba sa teškom bolesti, koja i danas traje, navode borci specijalne policije.

Ističu i da je osuda prije suđenja gaženje principa nevinosti što je nedopustivo u svakom pravičnom pravosudnom sistemu.

Iz Boračke organizacije Specijalne brigade policije su podsjetili da Sarić u prethodna dva krivična postupka nije izvšio niti pokušao bjekstvo, nikada nije prekršio mjere zabrane određene od Suda BiH, kao i da se uvijek uredno i na vrijeme javljao na poziv suda.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 3. decembra na području Bijeljine i Sokoca sedam lica koja su, prema navodima Tužilaštva BiH, osumnjičena za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bijeljini tokom 1992. godine. Sud BiH odredio im je jednomjesečni pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana