Berjan: Državljanin BiH na kruzeru "Dajmond Princes" je dobro

M. L.
Berjan: Državljanin BiH na kruzeru "Dajmond Princes" je dobro

TOKIO - Državljanin BiH koji se nalazi na kruzeru "Dajmond Princes", koji je usidren u japanskoj luci Jokohama dobro se osjeća, upravo sam razgovarao s njim, rekao je za "Glas Srpske" ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

- U svakodnevnom smo direktnom kontaktu sa državljaninom BiH koji se trenutno dobro osjeća i trudi se da prilikom obavljanja aktivnosti iz svog sektora zaduženja, strogo se pridržavajući propisanih mjera zaštite, svede kontakte sa drugim licima na kruzeru na najmanju moguću mjeru - istakao je Berjan.

Dodao je da su svi negativno testirani putnici, iskrcani sa kruzera u toku posljednja dva dana, dobili sertifikat sanitarne inspekcije kojim se potvrđuje da je putnik, u periodu od 5. do 19. februara 2020. godine, proveo 14 dana u karantinu, da nije pokazao simptome zaraze virusom korona u toku trajanja karantina, posebno apostrofirajući povišenu tjelesnu temperaturu (veću od 37,5 stepeni) te da nema opasnosti da će taj putnik inficirati druga lica.

- Sertifikat je dvojezičan, na engleskom i japanskom jeziku. Japanska strana se obavezala da će održavati aktivan kontakt sa svim iskrcanim putnicima sa kruzera  - rekao je Berjan i dodao da bi svi preostali putnici trebalo da budu iskrcani sutra.

Berjan je kazao da se, prema rezultatima testiranja, kako se bližio kraj karantinskog perioda povećavao broj inficiranih članova posade jer oni, obavljajući svoje redovne aktivnosti na kruzeru, nisu bili u potpunom sistemu karantina kao putnici, i samim tim su bili izloženi većem riziku od zaraze.

Prema posljednjim informacijama, trenutno je virusom korona inficirano 626 osoba ili 16,9 odsto od ukupnog broja osoba na kruzeru "Dajmond Princes", a dvije osobe su preminule.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana