Berači neće u malinjake

Krstina Ćirković
Berači neće u malinjake

Bratunac - Berač malina je ovih dana najtraženije zanimanje u Bratuncu. Proizvođači ovog jagodičastog voća traže ih putem oglasa, koji su izlijepljeni po gradu, ali i društvenih mreža, očekujući da će tako brže pronaći vrijedne ruke koje će im pomoći da blagovremeno oberu sav ovogodišnji rod.

Do berača je, međutim, veoma teško doći. Jedan od razloga je i što je taj sezonski posao malo plaćen.

- Malinari nude od 70 do 80 feninga po kilogramu ubranih malina ili dnevnicu od 40 maraka. To je premalo, s obzirom na to da se maline beru cijeli dan po suncu i izuzetno visokim temperaturama - kaže Snežana Milanović, koja je ove godine odlučila da se ne bavi više tim poslom.

Proizvođači malina koji traže berače nude još besplatan prevoz do plantaža i hranu. Ipak, malo je onih koji se odlučuju da ovog ljeta zarađuju na taj način.

- To je izuzetno težak, a malo plaćen posao. Maline beru i po 14 časova dnevno, a najteže je kad upekne sunce - kaže Mirko Milošević, koji tvrdi da je beračima malina teško koliko i fizičkim radnicima na građevini.

On kaže da najbolji berači mogu dnevno da naberu i do 100 kilograma malina, dok prosječni ne prelaze 50 kilograma. Ove godine berači, kao nikad ranije, ne žele da uđu u malinjake niti da se hvataju u koštac sa teškoćama koje prate ovaj posao. Većina njih je odustala od obaveza ustajanja u pet ujutro i teškog rada do uveče. Tako priča i Ivan Stojanović iz Kunjerca kod Bratunca, koji je uspio da nađe berače.

- U berbi malina učestvuju članovi moje četvoročlane porodice, četiri stalno angažovana berača i po potrebi još troje ili četvoro, a to je onda kada zbog visokih temperatura dolazi do bržeg sazrijevanja plodova - kaže Stojanović, koji, kao dugogodišnji proizvođač i više puta nagrađivani malinar, procjenjuje da će, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ovogodišnji prinos biti niži.

On je zasadio maline na pet dunuma i ranijih godina je ostvarivao prinos od 2,2 do 2,3 tone po dunumu.

- Vremenske prilike su uticale negativno na ovogodišnji rod, ali zbog toga će ispaštati samo proizvođači, jer je beračima i hladnjačarima zagarantovana zarada. Ukoliko cijena malina bude niža od 2,5 maraka po kilogramu, svi će osim nas zaraditi - procjenjuje Stojanović, koji je kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” upoznat sa situacijom u malinarstvu ovog kraja, a posebno u Bratuncu, koji je do rata bio lider u proizvodnji malina u BiH.

Prije nekoliko godina djeca, žene i omladina iz Bratunca redovno su odlazili u užički kraj, da bi brali maline. Situacija se promijenila nakon organizovanja proizvodnje malina i u ovoj opštini, koja je mnogo učinila za ovu granu poljoprivrede.

Sistem za navodnjavanje

Načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović kaže da su, uz pomoć Vlade RS, izgradili sistem za navodnjavanje na području cijele opštine, koji će ove godine proširiti do svih novih zasada.

- Bratunac već 15 godina ima sistem protivgradne zaštite, a formirali smo i sopstveni rasadnik malina, u kojem proizvodimo sadnice i većinu poklanjamo zainteresovanim voćarima - kaže Mlađenović.

Proizvođači malina priznaju da je na području ove opštine urađeno mnogo kada je riječ o razvoju malinarstva, ali su mnogi odustali od tog posla zbog niske cijene tog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana