Bencun: Unapređenjem obnovljivih izvora energije pomoći oporavak privrede

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Napori "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ da do 2026. godine omogući dodatnih 430 megavata energije iz obnovljivih izvora primjeri su dobre prakse u oblasti zelene energije, s ciljem da se da doprinos ekonomskom razvoju i oporavku privrede, rekao je Srni stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun.

Bencun je napomenuo da je plan da se to uradi uz unaprijeđen zakonski okvir koji će omogućiti domaćinstvima, preduzećima i institucijama da se jednostavno uključe u subvencionisanu proizvodnju solarne energije za svoje potrebe, a da viškove plasiraju u elektro-mrežu.

On je dodao i da isti cilj imaju i namjere Vlade Federacije BiH /FBiH/ da značajno subvencioniše nabavku automobila na električni pogon, kao i niz drugih projekata koji zajedno treba da doprinesu održivom oporavku, ekonomskom razvoju i očuvanju životne sredine.

Bencun, koji u Lođu u Poljskoj učestvuje na Drugom pripremnom sastanku OEBS-ovog Ekonomskog i ekološkog foruma, osvrnuo se i na obeshrabrujuće globalne prognoze za ovu godinu koje predviđaju usporavanje privrede.

"Uz opštu nepredvidivost za BiH i druge zemlje u razvoju. to može imati velike implikacije, uz već postojeće probleme za stanovništvo koji se nižu povećanjem cijena hrane, goriva i drugih energenata za grijanje", naveo je Bencun.

On smatra da oporavak od svake krize, pa i ove, može biti iskorišćen kao prilika suštinskim intervencijama u oblasti krhke zdravstvene zaštite, obrazovanja orojentisanog prema poslovima budućnosti i većom transformacijom ka zelenoj energiji.

Bencun je zatražio da OEBS u BiH pojača svoje aktivnosti iz ekonomske i ekološke sfere, te je u tom smislu pozdravio i prošlonedjeljnu posjetu OEBS-ovog koordinatora za ekonomske i ekološke aktivnosti Iglija Hasanija, koji je iz prve ruke mogao da čuje stvarne potrebe.

On je pozvao i sve druge donosioce odluka unutar OEBS-a da naprave bolju ravnotežu u aktivnostima terenske misije OEBS-a u BiH koje bi u prvi plan trebalo da stave nedovoljno afirmisane projekte iz ekonomske i okolišne dimenzije.

"Pored očiglednih i mjerljivih koristi, takve aktivnosti mogu lako da okupe ljude iz različitih zajednica, što je od velike važnosti u duboko podijeljenim društvima kakvo je BiH", smatra Bencun.

Sastanak u Lođu posvećen je promovisanju bezbjednosti i stabilnosti na području OEBS-a kroz održiv ekonomski oporavak od pandemije kovida 19. Otvorio ga je ministar inostranih poslova Poljske i predsjedavajući OEBS-a Zbignjev Rau.

Osnovne teme tokom dva dana obuhvatiće zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa, podršky zelenom rastu i jačanju privrede kroz saradnju u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana