Bazeni širom Srpske spremni za prve kupače: I u vodi razmak od dva metra

Anita Janković Rečević
Bazeni širom Srpske spremni za prve kupače: I u vodi razmak od dva metra

BANjALUKA - Rekreativci širom Srpske koji slobodno vrijeme rado provode opuštajući se u vodi konačno mogu na plivanje u zatvorene bazene koji počinju da rade nakon pauze zbog virusa korona, ali uz obaveznu fizičku distancu od dva metra i pojačane mjere higijene.

Prema preporukama za rad bazena, koje je objavio Institut za javno zdravstvo RS, osim pojačane dezinfekcije prostorija i svih površina na bazenu neophodno je da kupači opremu za plivanje obuku kod kuće da bi bilo izbjegnuto korišćenje svlačionica. Gostima nije dozvoljeno dijeljenje opreme i peškira, a nakon kupanja preporučuje se što kraće zadržavanje u samom kompleksu bazena te odlazak kući na tuširanje.

- Maksimalni broj osoba kojima je dozvoljen istovremeni boravak u kompleksu bazena određuje se prema pravilu deset osoba na 100 kvadrata prostora. Broj osoba koje mogu istovremeno da borave u bazenu zavisi od njegove veličine. Prihvatljiv je broj osoba pri kojem je moguće održavanje fizičke udaljenosti od dva metra - navedeno je u preporukama ovog instituta.

Kako navode, osoblje treba pravilno da nosi zaštitnu masku tako da prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni, jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu.

Direktor motela “Hajdučke vode” na planini Borja Goran Periz kaže da je zatvoreni bazen počeo da radi u ponedjeljak, te da se kupači polako vraćaju.

- Gostiju nema mnogo, ali smo zadovoljni, jer smo konačno počeli da radimo. Poštujemo sve preporučene mjere Instituta, a što se tiče dozvoljenog broja plivača, on do sada nije bio pod znakom pitanja, jer nema velike koncentracije ljudi. Nadamo se da će ta mjera u vezi sa brojem plivača biti dodatno relaksirana kada posao zaživi - kazao je Periz i dodao da se pripremaju za veći priliv gostiju kada počne podjela vaučera stanovništvu za turistička putovanja.

Da radi juče je počeo i zatvoreni bazen u sklopu hotela “San” u Laktašima, a građani Banjaluke, nakon pauze od dva i po mjeseca, sutra ponovo mogu na opuštanje i plivanje u velnes centar hotela “Fortuna”.

- Kompleks zatvorenog bazena je 200 kvadrata, tako da ćemo istovremeno moći da primimo 20 plivača. Kupačima koji kupe cjelodnevnu kartu nećemo ograničavati vrijeme boravka na bazenu. Kada bude popunjen dozvoljeni broj, prosto nećemo puštati druge korisnike sve dok neko ne napusti bazen. Sutra počinju da rade i saune - rekla je portparol banjalučkog hotela “Fortuna” Neda Kalamanda, navodeći da otvoreni bazen počinje da radi 15. juna.

Ona je dodala da će pojačane mjere dezinfekcije znatno povećati troškove održavanja, ali da za sada neće povećavati cijene usluga.

- Cijene su ostale na nivou na kojem su bile prije epidemije. Ako budemo na pozitivnoj nuli, biće dobro - dodala je Kalamanda.

Banjalučki Vodeni park “Akvana” počinje da radi 5. juna, a sezonske ulaznice kupači mogu kupiti već od danas.

- Početak rada može biti pomjeren u zavisnosti od vremenskih uslova, a radno vrijeme parka biće od deset do 19 časova radnim danom i od devet do 22 časa vikendom. Cijena sezonskih ulaznica za učenike i studente je 50 KM, a za ostale građane 60 maraka - saopšteno je iz “Akvane”.

Akva park “Sunčana vrela” u sklopu trebinjskog kompleksa “Grad Sunca”, trebalo bi da počne da radi sredinom narednog mjeseca, a zatvoreni bazen u sportsko-rekretivnim centru “Olimp” za sada neće raditi.

- Ukoliko broj ljudi u kupalištu ostane ograničen tokom ljeta, neće biti ekonomske opravdanosti za rad, naročito što usluge neće poskupjeti - rekla je izvršna direktorica za ugostiteljstvo u “Gradu Sunca” Marela Đukić.

Prvi gosti u “Banji Vrućici”

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” Teslić počeo je da radi punim kapacitetom, poštujući sve propisane mjere zaštite. Iz “Banja Vrućice” navode da su od juče svi hoteli otvoreni i da su već pristigli i prvi gosti.

- Sve medicinske usluge, velnes usluge, kongresne i sportske, kao i ugostiteljske na raspolaganju su gostima - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana