Banko: Sve vakcine 100 odsto eliminišu teško oboljevanje od kovida

GS
Banko: Sve vakcine 100 odsto eliminišu teško oboljevanje od kovida

BANjALUKA - Sve vakcine koje su u ovom trenutku u masovnoj upotrebi prošle su rigorozna ispitivanja i jasno definisane korake prekliničkih i kliničkih ispitivanja, ističe docent dr Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a naglasila da je vakcina jedino rješenje za zaustavljanje širenja pandemije virusa korona i da postojeće vakcine sa skoro stoodstotnom efikasnošću eliminišu mogućnost teškog oboljevanja i smrti od kovida-19.

- Suština i budućnost jeste u DNK i RNK vakcinama koje mi danas imamo - dodala je dr Banko.

Kada su u pitanju ljudi koji su preležali virus korona, doktorka naglašava da, uprkos tome, i oni trebaju da se vakcinišu ali ne u prvom talasu vakcinacije jer te osobe, kako je rekla, nisu prioritetna grupa.

- Osoba koja je preležala koronu, nakon mjesec dana, ako su svi klinički i laboratorijski parametri normalni, može da primi vakcinu - rekla je ona.

Banko je dodala da je veliki broj slučajeva u Srbiji da se osobe koje su primile prvu dozu vakcine suviše opuste, a imunitet se stiče tek nekoliko nedjelja nakon druge doze.

- Iako struka kaže da će imunitet nakon primljene druge doze vakcine trajati najmanje šest mjeseci, ja duboko vjerujem da će on trajati bar godinu, dvije zato što mi ne stičemo imunitet samo stvaranjem antitijela. Mi imamo i tzv. memorijski imunitet čiji je zadatak da kada osoba ponovo dođe u kontakt s virusom, znajući šta mu je neprijatelj, ponovo pokreće stvaranje antitijela. Zato mislim da je moj optimizam realan - istakla je doktorka Banko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana