Bandić: 100.000 manje nezaposlenih nego prije deceniju

Srna
Bandić: 100.000 manje nezaposlenih nego prije deceniju

SARAJEVO - Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić izjavio je danas u Sarajevu da je broj nezaposlenih lica u BiH, u odnosu na period od prije deset godina, manji za 100.000.

Na otvaranju dvodnevne direktorske i ekspertske konferencije, u okviru godišnjeg predsjedavanja BiH Centrom javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope, Bandić je rekao da su i javne službe zapošljavanja unaprijedile svoj sistem rada, pa se danas godišnje zaposli između 130.000 i 140.000 osoba sa evidencije nazaposlenih, dok je prije 10 godina taj broj obuhvatao maksimalno 90.000 lica.

Bandić je podsjetio da je Agencija za rad i zapošljavanje BiH prije deset godina prvi put predsjedavala Centrom javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope i to u trenutku kada su negativni efekti globalne ekonomske krize uveliko počeli da se osjećaju na tržištima rada ovih zemalja, saopšteno je Agencije za rad i zapošljavanje.

On je naglasio da će taj period ostati upamćen po velikom broju otpuštenih radnika, rastu stopa nezaposlenosti, ukidanju radnih mjesta i drastičnom padu industrijske proizvodnje, padu životnog standarda i drugim negativnim efektima.

“U godinama nakon toga smo na ovakvim konferencijama i bilateralnim susretima razgovarali o mjerama, programima i novostima u radu sa nezaposlenim licima kako bi maksimalno ublažili rastuću nezaposlenost na tržištima rada. Danas, deset godina kasnije, situacija je potpuno drugačija”, istakao je Bandić.

Bandić je dodao da je Centar dokaz da dobra inicijativa i saradnja, zasnovana na kvalitetnim i prijateljskim osnovama, donose rezultate, poručivši da će BiH nastaviti da podržava ideju ovog centra i aktivno učestvuje u njegovom radu.

Danas je predviđeno održavanje konferencije direktora javnih službi zapošljavanja članica Centra, dok je za sutra predviđena konferencija eksperata i Forum službi zapošljavanja o temi “Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja na tržištu rada”.

Konferenciju organizuje Agencija za rad i zapošljavanje BiH uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, Austrijska ambasada u BiH, u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih.

Na konferenciji učestvuju predstavnici službi za zapošljavanje Srbije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Turske, kao i predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, te kantonalnih službi zapošljavanja.

Centar javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope osnovan je 2006. godine u Sofiji i trenutno ima 10 članica.

Ovaj centar doprinio je razvoju saradnje među institucijama tržišta rada u regionu, potpisivanju brojnih bilateralnih sporazuma i jačanju kapaciteta članica ove organizacije u upravljanju tržištima rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana