Autoput spaja Banjaluku i Prnjavor u avgustu

Milijana Latinović
Autoput spaja Banjaluku i Prnjavor u avgustu

Banjaluka - Izgradnja završne dionice autoputa “9. januar” od laktaškog sela Drugovići do Prnjavora, u dužini od 25 kilometara, trebalo bi da bude završena i puštena u saobraćaj u drugoj polovini avgusta.

Istakao je to juče ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, nakon što je sa direktorom “Autoputeva RS” Dušanom Topićem obišao gradilište.

- Obišli smo završnu dionicu i uvjerili se da radovi napreduju sasvim solidno. Izvođači rade kvalitetno, punim intenzitetom, iako ih je kiša ometala. Ukupna vrijednost autoputa “9. januar” kada ga završimo biće oko 402 miliona evra - rekao je Trninić.

Dodao je da će otvaranjem ove dionice građani Srpske dobiti moderan autoput.

- Vjerujem da ćemo paralelno s tim raspisati i tender za izgradnju mosta na Savi, tako da će Srpska nakon toga izgledati mnogo drugačije u pogledu infrastrukture - istakao je Trninić.

Topić je naglasio da je od tih 25 kilometara nešto više od 20 kilometara već pod dva sloja asfalta, te da je počelo i postavljanje završnog sloja.

- Na preostalih pet kilometara u toku su završni radovi na izradi nasipa, jednog podvožnjaka i manjeg tunela. Osim toga, ostaju nam i završni radovi u vezi sa opremom autoputa, odnosno odbojnim i zaštitnim ogradama i saobraćajna signalizacija. Računamo da u narednih mjesec i po ili dva možemo bez ikakvih problema sve završiti - rekao je Topić.

On je dodao da se paralelno s postavljanjem opreme za autoput postavlja i sistem naplate putarine kako bi se, zajedno sa dionicom koja je već u saobraćaju do Doboja, čitav autoput “9. januar” u dužini od 72 kilometra stavio u sistem naplate.

- Cijena putarine na relaciji Doboj - Prnjavor je četiri marke, pa bi matematički gledano od Banjaluke do Doboja trebalo biti osam, ali će vjerovatno biti sedam maraka, s tim što će konačnu odluku donijeti Vlada RS - istakao je Topić.

Predstavnik firme “Integral inženjering”, koja je izvođač radova, Marko Salapura kaže da radovi teku planiranom dinamikom i da je na gradilištu angažovano oko 400 ljudi.

- U toku je izrada gornjeg sloja autoputa, kao i postavljanje opreme autoputa - rekao je Salapura.

Prva dionica autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja u dužini od 36,6 kilometara, otvorena je 11. septembra 2016. godine, dok je dio druge dionice od Prnjavora do Banjaluke na potezu od mahovljanske petlje do laktaškog sela Drugovići u saobraćaj pušten u oktobru prošle godine.

Autoput Banjaluka - Prijedor

Neđo Trninić je najavio da će u petak u Sofiji na samitu sa kineskim partnerima biti potpisan sporazum o izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor u dužini od 42 kilometra.

- Potpisaćemo i određene sporazume za autoput Vukosavlje -  Brčko i nastavak koridora 5C - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana