Aškaraba: Bolnica “Srbija” do sada nije imala nikakvih problema sa kiseonikom

Srna
Aškaraba: Bolnica “Srbija” do sada nije imala nikakvih problema sa kiseonikom

ISTOČNO SARAJEVO - Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu do sada nije imala nikakvih problema sa kiseonikom, a pacijenti koji su ga koristili nisu imali promjene, izjavio je šef Službe za anesteziju ove zdravstvene ustanove Branko Aškraba.

Aškraba, koji je specijalista anesteziolog i reanimatolog, istakao je da su sve vrijeme bili snabdjeveni kiseonikom kojeg su imali u dovoljnim količinama za pacijente.

“Što se tiče kiseonika koji su koristili naši pacijenti, nismo imali neke promjene. Svi pacijenti bili su zbrinuti i adekvatno, u zavisnosti od kliničkog stanja, odgovarali na terapiju”, objasnio je Aškraba.

On je na značaj kiseonika u vrijeme pandemije virusa korona, jer se koristi kao jedna od osnovnih terapija za ove pacijente koji su insuficijentni sa plućima.

“Mi trenutno imamo centralnu kisikanu koja snabdijeva bolnicu i koristimo boce za transport za pacijente koji ne mogu bez kiseoničke potpore. U kisikani imamo veliki rezervoar kisika, koji ima veliki kapacitet i snabdijeva čitavu bolnicu kiseonikom”, rekao je Aškraba.

On je napomenuo da je kiseonik razveden po sobama, te u intenzivnim njegama i ambulantama tako da pacijent gdje god da se nalazi ima mogućnost priključka na kiseoničku terapiju.

“Nismo imali problema niti sa bocama za transport. Uglavnom je funkcionisalo sve i kada pacijente priključimo na kiseonik parametri koje mjerimo poput saturacije su se popravljali”, rekao je šef Službe za anesteziju bolnica “Srbija”.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je prije dva dana da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a “koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika”.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske juče je saopšteno da kiseonik koji se daje pacijentima u UKC-u u Banjaluci nije štetan po zdravlje pacijenata, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi i pacijenti nemaju razloga za strah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana