Arlov: Podrška Srbima na Kosmetu i mirnom rješenju krize

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov uputio je podršku Srbima sa Kosmeta, kao i mirnom rješenju krize koju je izazvala odluka Prištine o uvođenju recipročnih mjera.

- Srpkom narodu i srpskoj braći na sjeveru i svim Srbima na Kosovu i Metohiji podrška za opravdan demokratski bunt, ali i za mirno, demokratsko i političko rješavanje novonastale krize, nakon uvođenja reciprociteta registarskih tablica koje je Priština počela danas da primjenjuje - poručio je Arlov u saopštenu za medije, prenosi RTRS.

Kako je istakao, bilo očekivano da će Priština primijeniti i tu vrstu presije da pokaže svoje djelovanje na prostoru čitavog Kosmeta.

- Ali sigurno nije bila potrebna ovolika demostracija sile koja izaziva opravdan nemir kod vas koji svi razumijemo i brinemo za vas.

Rješavanje pitanja registarskih tablica je pravno, civilno i civilizovano pitanjem koje se treba rješavati u normalnim civilnim poslovima, a ne nikako specijalnim jedinicama i silom - ocijenio je Arlov.

On je kao prijatelj pozvao Srbe sa Kosmeta da budu pribrani i mirni i da demokratski iskažu svoje mišljenje i pravo.

- Nikako nemojte prekoračiti tu granicu demokratije koja sigurno ne bi bila dobra za vas i sve koji tu žive.

Apelujem na kompletno srpsko rukovodstvo na sjeveru da učini sve da ne dođe do bilo kakvog sukoba i fizičkog obračuna i da se zaštiti mir, ali da se jasno kaže da ovo ovako nije bilo potrebno, jer svaki vaš život i postojanje na Kosovu i Metohiji je kao svetinja - naglasio je Arlov.

Podsjetio je da je i sam bio žrtva narušavanja slobode kretanja i da mu je zabranjeno da uđe na Kosovo i Metohiju.

- Vi ste navikli na ovakve situacije već više od dvije decenije trpite i to nosite. Vjerujem u vaše dostojanstvo, upornost i razum. Ova kriza kao i sve do sad moraju se riješiti političkim putem i nikako više.

Bilo kakvi ekscesi, sukobi ili ne daj bože žrtve bili bi suprotno miru i nomalnom životu, koji vi nažalost nemate - rekao je Arlov.

On je apelovao na premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da preispita svoju odluku i smiri situaciju, kao i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je u posjeti regionu, da uloži svoj autoritet i pomogne mirnom rješavanju krize.

- Molim međunarodne institucije Kfor, Euleks, Unmik i strane ambasade koje djeluju i koje su prisutne na Kosovu da učine sve i zaštite mir i srpski narod, a tako i sve građane.

To je njihova obaveza jer za očuvanje mira i postoje na Kosovu i Metohiji - zaključio je Arlov uz poruku Srbima sa Kosmeta - "Uvijek uz vas!"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana