Arapi traže vile, Rusi kamene kuće

Danijela Stokanić
Arapi traže vile, Rusi kamene kuće

Banjaluka - Za kupovinu zemljišta, stanova i kuća u BiH u posljednje vrijeme mahom "kesu odrešuju" kupci sa Bliskog istoka, a prema riječima agenata za nekretnine, među onima koji žele ovdje da se skuće, ne manjka ni žitelja zemalja Evropske unije.

Pojedini kupci za dobru lokaciju ne žale čitavo bogatstvo. Da je tako svjedoče i u Agenciji za nekretnine "Cicko", koja poslovnice ima gotovo u čitavoj BiH.

- Kada je riječ o strancima, najviše nam se javljaju mušterije iz arapskih zemalja. Gotovo sa nama svakodnevno kontaktiraju, kako putem telefona i interneta, tako i putem posrednika - rekli su u ovoj agenciji i dodali da Arape ne interesuje da li je u pitanju RS ili FBiH, zanimaju ih samo šumoviti predjeli sa netaknutom prirodom i lijepim pogledom.

Posebno su im privlačna mjesta u čijoj okolini ima rijeka ili jezero. Arapi većinom traže veće placeve, luksuzne stanove i vile, dok im ovdašnji tip kuća, kako kažu u ovoj agenciji, nije dovoljno interesantan.

- Prilikom kupovine kuće ili stana većina Arapa insistira da svaka spavaća soba ima svoje kupatilo - kažu trgovci nekretninama.

Dodali su da kad je u pitanju Sarajevo, poprilično su se naselili u naselju Zlatište, zatim na dijelu Trebevića, a interesovanje polako raste i u Rogatici i Prijedoru. Naglasili su da su Arapi zainteresovani i za okolinu Banjaluke.

Državljani Rusije, ne pitajući za cijene, kupuju atraktivne lokacije u Hercegovini, a najviše u Trebinju. Većina njih prodaje svoje posjede u Crnoj Gori, kupuju stambene i poslovne objekte u Trebinju te se tu i doseljavaju.

U jednoj trebinjskoj agenciji kaže da se Rusima u ovom gradu najviše sviđa klima i blizina mora, zbog čega je sve više njih zainteresovano, ne samo za kupovinu vikendica i zemljišta, nego žele da se presele u Trebinje.

- Već nekoliko godina Rusi su naše najbolje mušterije. Da nije njih, već davno bismo zaključali vrata agencije - rekla je agent za prodaju nekretnina Milana Stojić i dodala da Rusi nekretnine često kupuju direktno od njihovih vlasnika, odnosno investitora. Zainteresovanost Rusa za Trebinje i okolinu Bileće i Gacka počela je prije deceniju, a lani je vladala prava pomama za starim, kamenim kućama. Među kupcima je bilo i mnogo Čeha, a početkom ove godine par iz Meksika je pronašao svoj novi dom u trebinjskom selu Rupe.

U bijeljinskoj agenciji za nekretnine, kako kažu, zovu svi osim Arapa. Za kupovinu zemljišta, stambenog ili poslovnog objekta u srcu Semberije, kako su objasnili u tamošnjoj Agenciji za nekretnine "Alfa", uglavnom se interesuju kupci iz zemalja EU, mada su lani imali i mušteriju iz Afrike.

- Najčešće nas zovu Norvežani, Nijemci i Austrijanci. Oni uglavnom traže stanove, a mnogo manje kuće. Međutim, mnogo stranaca stanove kupuje direktno - rekli su u agenciji "Alfa".

Šta strance mami u BiH:

- Očuvana priroda

- Nezagađeni hrana i voda

- Plodna zemlja

- Jeftina radna snaga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana