Animirani film o Mitropoliji dabrobosanskoj na festivalu u Kijevu

Srna
Animirani film o Mitropoliji dabrobosanskoj na festivalu u Kijevu

ISTOČNO SARAJEVO - Animirani film “Mitropolija dabrobosanska - osam vijekova duhovnosti i kulture” nominovan je u kategoriji najbolji animirani film na Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma “Pokrov” u Kijevu u Ukrajini.

Festival se po 19. put održava pod pokroviteljstvom Ukrajinske pravoslavne crkve /Moskovska patrijaršija/, blagoslovom Njegovog blaženstva mitropolita Kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, a pod rukovodstvom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Obuhovskog Jone.

Organizator je za animirani film “Mitropolija dabrobosanska - osam vijekova duhovnosti i kulture” dodijelio diplomu “za kreativno istraživanje u osvjetljavanju istorijskih događaja”, saopšteno je iz Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”.

Animirani film o Mitropoliji je nastao na radionicama Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” u saradnji sa studijom “Dom animacije” iz Sremskih Karlovaca.

Nastao je povodom obilježavanja jubileja 800 godina od osnivanja Mitropolije dabrobosanske i opisuje najvažnije istorijske događaje, ličnosti i znamenitosti mitropolije.

Zbog pandemije virusa korona festival se ove godine održava u dva formata, prvi sa prikazivanjima publici uz učešće predstavnika nominovanih filmova od 11. do 14. oktobra i drugi u onlajn formatu od četvrtka do četvrtka, 14. do 21. oktobra, na televiziji “Spas” i na “Jutjub” platformi “pokrov kino”.

Uz blagoslovom Njgovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma goti festivala su u ime Mitropolije bili protonamjesnik Mladen Drobnjak i jereji Dražen Delić i Nemanja Đureinović.

Pobjednici ovogodišnjeg festivala biće proglašeni po završetku festivala, a svi nominovani filmovi mogu se pogledati na veb-stranici festivala /www.pokrovkino.com /.

Pravoslavni centar za mlade zahvalio je Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Sekretarijatu za vjere Vlade Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te kompaniji “Vitinka”, koji su pomogli nastanak animiranog filma i učešće na festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana