Anđelković: Miješanje stranaca je suštinski problem u BiH

Srna
Anđelković: Miješanje stranaca je suštinski problem u BiH

BEOGRAD- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, prijedlogom da bar jedan dan u nedjelji bude dan nemiješanja stranih diplomata u unutrašnje stvari BiH učinio suštinsku stvar, jer da nema stranaca tri naroda i dva entiteta u BiH bi se o svemu sami dogovarali i dogovorili, izjavio je za Srnu politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Tada niko ne bi imao iluziju da će neko sa strane da stane na njegovu stranu i da će mu omogućiti da realizuje svoje maksimalističke ciljeve, što se stalno dešava", rekao je Anđelković.

On je naglasio da konkretno Bošnjaci i njihova elita stalno imaju predstavu da će neka američka konjica da se pojavi i da im omogući da stvore neku centralizovanu BiH, gdje će imati svoju hegemoniju.

"To se neće desiti, ali se BiH zbog toga suočava sa nepotrebnim problemima. Dodik je konstatovao suštinsku stvar - ako Zapad želi stabilnost BiH onda bi najbolje bilo da se više ne meša na način koji je krajnje jednostran i umeren samo ka interesima jednog naroda čime se BiH gura u ponor", rekao je on.

Anđelković je naglasio da je Zapad svjestan da je izazvao rat u BiH, a da Dodik i Srpska nijednog trenutka nisu rušili Dejton, već su uvijek na strani ovog sporazuma.

On dodaje da su na Zapadu toga svjesni i prave problem, ruše Dejton, stalno vode kampanju kako bi sebe oprali, a druge predstavili kao krivce.

Kada je riječ o zapadnjačkoj priči o korupciji kojoj se priklonio i američki ambasador Majkl Marfi porukom da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, što je isprovociralo Dodikovu izjavu o zapadnjačkom nemiješanju, Anđelković je rekao da se "Amerikanci nikada nisu borili protiv korupcije već korupciju vide kao sredstvo za geopolitičku diskriminaciju".

"Da je uz njih Dodik ili bilo ko drugi koga oni na bilo koji način osuđuju, bio bi tretiran kao oličenje demokratije pravne države. Naprosto, kod njih je sve pitanje geopolitičke instrumentalizacije i to zna srpski narod i svjestan je da se ovdje ne radi o našim problemima već o pokušaju rušenja Republike Srpske tako što bi Srbe posvađali, jedne optuživali, a druge podržavali", rekao je on.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da podržava ideju američkog ambasadora Majkla Marfija da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, ali bi predložio i to da u BiH bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana