Analiziraju se potencijalne lokacije oko Trebinja za izgradnju aerodroma: Pod lupom vjetrovi i prirodne prepreke

Vedrana Kulaga Simić
Analiziraju se potencijalne lokacije oko Trebinja za izgradnju aerodroma: Pod lupom vjetrovi i prirodne prepreke

BANjALUKA - Operativni tim iz Srbije analizira teren oko Trebinja u cilju pronalaska najuslovnije lokacije za gradnju aerodroma, a novi sastanak sa predstavnicima Republike Srpske se očekuje u narednom periodu, potvrđeno je juče “Glasu Srpske” u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Priča o izgradnji dugo najavljivanog aerodroma u Hercegovini zahuktala se u julu kada je Banjaluku posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada najavio da je Srbija spremna da se upusti u taj posao, a nekoliko dana nakon toga, krajem jula, održan je prvi sastanak predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije na kojem je razgovarao o izgradnji, a nadležni su i obišli dvije potencijalne lokacije.

Srbija bi, prema prvim informacijama, upravljala aerodromom na 30 do 35 godina. Jedna od potencijalnih lokacija su, kako je tada rečeno, Mionići kod Trebinja, a idejno rješenje se, prema prvi planovima, očekuje narednih dana dok bi kompletan plan trebalo da bude završen najkasnije do idućeg ljeta. U Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske juče su naglasili da se aktivno radi na pitanjima koja se tiču projekta izgradnje aerodroma u Hercegovini koji je, kako su dodali, od izuzetnog značaja kako za Republiku Srpsku, tako i  za regiju.

- Nakon prvog sastanka operativne grupe, koju čine predstavnici dvije vlade, u Trebinju i obilaska lokacija, tim iz Srbije razmatra najpovoljnije uslove za lokaciju aerodroma. Analiziraju se svi bitni uslovi, kao što su lokacijski i administrativni uslovi, dužina piste, vjetrovi, prirodne prepreke i slično. Očekujemo održavanje drugog sastanka, nakon čega će biti poznato više detalja o modelima izgradnje i finansiranja - rekli su u tom resoru u Vladi Srpske.

O prvobitnim planovima Srbije u vezi sa ovim projektom detaljnije je pričao i tamošnji pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić prilikom boravka u julu u Trebinju. Istakao je da u Hercegovini zbog terena nije teško izabrati pogodnu lokaciju jer je takvih malo, te potvrdio da postoje dvije lokacije koje će ispitivati.

Važno je, kako je pojasnio, da deset kilometara i od jednog i od drugog praga piste nema visoke prepreke, a veličina aerodroma će zavisiti od lokacije. Ilić je potvrdio da će Srbija pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma koji bi, prema procjenama, mogao biti završen za nekoliko godina.

Sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a nakon sastanka predstavnika vlade Srpske i Srbije je rekao da su u pitanju ozbiljne namjere da bude izgrađen aerodrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana