Aljkav pregled vozila može biti koban

Jelena Stanić
Aljkav pregled vozila može biti koban

BANjALUKA - Republički inspektori utvrdili su lani nepravilnosti u četvrtini kontrolisanih stanica za tehnički pregled, od kojih su najčešći nekompletno radno osoblje i nepoštovanja plana pregleda vozila, a stručnjaci upozoravaju na to da tu nema mjesta nemaru, jer su tehnički neispravni četvorotočkaši uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcije poslove, prošle godine kontrolisano je 225 stanica za tehnički pregled, od čega su u 62 slučaja utvrđene određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdata 62 prekršajna naloga u ukupnoj vrijednosti od 27.200 KM, a istovremeno je izrečeno devet zabrana rada na 15 dana. Prema njihovim podacima, 2020. izvršeno je 211 inspekcijskih kontrola tokom kojih su utvrđene 44 nepravilnosti.

- Te godine izdato je 77 prekršajnih naloga “teških” 28.800 KM, a izrečeno je 15 zabrana rada na 15 dana - rekli su u Inspektoratu RS.

Navode da su najčešće utvrđene nepravilnosti nekompletno radno osoblje prilikom pregleda vozila i neobavljanje pregleda vozila u skladu sa dijagramom toka koji je definisan pravilnikom.

U Inspektoratu naglašavajući da oni nisu nadležni da vrše stručni nadzor stanica tehničkog pregleda već kontrolišu predočenu poslovnu dokumentaciju i činjenično stanje na licu mjesta. Pojasnili su da inspektori provjeravaju registraciju objekta, posjedovanje neophodnog rješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS te vođenje propisanih evidencija.

- Takođe provjeravaju i baždarenje opreme i mjerila putem ovlašćene laboratorije u zakonskim rokovima, prisustvo stručnog osoblja tokom rada stanice te usaglašenost činjeničnog stanja u trenutku kontrole sa stanjem evidentiranim u Informacionom sistemu za praćenje rada stanica tehničkih pregleda vozila u resornom ministarstvu, odnosno prisustvo vozila na liniji tehničkog pregleda - rekli su u Inspektoratu.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja upozoravaju da je tehnička neispravnost vozila uzrok brojnih saobraćajnih nesreća, a direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Novica Krunić kazao je da je taj procenat ranije iznosio pet odsto.

- Krajem mjeseca imaćemo detaljne podatke za prošlu godinu, ali je bitno istaći da je otežavajuća okolnost to što je kod prosječna starost vozila 19 godina - rekao je Krunić. On je upozorio da je zbog starosti vozila na našim drumovima neophodno biti posebno oprezan i detaljan tokom pregleda vozila da bi vozilo moglo bezbjedno učestvovati u saobraćaju.

Da je detaljnost važna tokom pregleda vozila ističu i u Auto-moto savezu RS.

- Kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021” u kojoj je kontrolisano 895 vozila širom Srpske pokazala je da 27,6 odsto vozila nema zadovoljavajući kvalitet kočione tečnosti, koji može dovesti do otkazivanja kočionog sistema i saobraćajne nesreće. Kod 12,63 odsto kontrolisanih utvrđena je neispravnost svjetlosno-signalnih uređaja - kazao je portparol AMS RS Perica Pećanac. Dodao je da je u 9,94 odsto utvrđeno da imaju ljetne gume, iako su provjeravani u novembru, kada je zakonski obavezna upotreba zimske opreme.

Apel

Iz Auto-moto saveza RS apelovali su na sve vozače da sjedaju u svoja vozila ukoliko nisu sigurni da su tehnički ispravna.

- Osnovni preduslov za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju tehnički ispravno motorno vozilo i zato svi vozači treba redovno da održavaju svoja vozila te isprave nepravilnosti na koje im serviseri ukažu - kazali su u AMS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana