Fondacija Alek Kavčić: BiH među zemljama sa najviše preuzimanja besplatnih udžbenika na internetu

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić", koja je na internetu počela da objavljuje besplatne udžbenike za učenike osnovne škole u Srbiji, rekao je da je za prvih šest dana skinuto 65.000 udžbenika za "nula" dinara, a najpopularniji su Informatika, Matematika i Srpski jezik za sedmi razred, dok je među zemljama sa najviše preuzimanja, osim Srbije, i BiH.

Kavčić je rekao u intervjuu Srni da se na njegov sajt najviše pristupalo iz Srbije, Njemačke i Amerike, dok su udžbenici najviše "skidani" iz Srbije, Švedske, Njemačke i BiH.

On je rekao da je sajt posjetilo već 100.000 posjetilaca, neki i više puta, tako da se bilježi 140.000 posjeta za ovo vrijeme od kako su prvi besplatni udžbenici objavljeni na sajtu.

Prema njegovim riječima, skinuto je do sada ukupno 6,5 terabajta materijala.

On je rekao da su najviše skidani udžbenici za sedmi razred, i to Informatika 3.880 "skidanja", Matematika 3.133, a Srpski 3.120 "skidanja". 

Kavčić je naveo da je već prvog dana "skinuto" 8.670 udžbenika, a najpopularniji je bio udžbenik Matematike za sedmi razred, koji je preuzet 2.000 puta.

Kavčić, koji je profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu i jedan od vodećih informatičara na planeti, naveo je da je 55 odsto pristupa sajtu sa besplatnim udžbenicima, koji su počeli da se objavljuju prošle sedmice, bilo sa mobilnog telefona, te da ukupna vrijednost udžbenika iznosi oko 60.000 evra. 

"Sada je zapravo sve na direktorima škola, nastavnicima i roditeljima. Da izaberu za svoju decu, svoje đake ali i roditeljske novčanike - besplatne udžbenike. I važno je da svi znaju, nema razlike u kvalitetu ovih i bilo kojih drugih udžbenika", istakao je Kavčić, navodeći da svaki udžbenik ima odobrenje nadležnog ministarstva u Srbiji. 

Kavčić je rekao da je zadovoljan ovim projektom, prije svega zato što se nešto nepovratno pomjerilo sa "mrtve tačke", te da se nada da će u budućnosti kompleti udžbenika za osnovnu školu, koji u prosjeku koštaju od 8.000 pa sve do 16.000 dinara /od 68 do 136 evra/, uskoro postati istorija. 

Uz napomenuo da je njegova fondacija osnovana početkom 2020. godine, Kavčić je istakao da je, zbog globalne pandemije virusa korona, praktično radila u drugoj polovini te godine, te da su se tih posljednjih šest mjeseci vodili intenzivni pregovori. 

"Ovo je bilo šest meseci intenzivnih pregovora, danonoćnog rada, telefonskih razgovora, više i ne brojim koliko sam puta preleteo okean, i dolazio u Srbiju na dogovore sa izdavačima, autorima, lektorima, ilustratorima...", napomenuo je Kavčić, nekadašnji Beograđanin, koji živi na relaciji Ostin - Teksas - Beograd. 

On je naveo da su prvi udžbenici na internetu objavljeni već poslije šest mjeseci, jer je bilo izuzetno važno da se "uhvati" period od januara do aprila kada se, zapravo, i odlučuje "sudbina" udžbenika za školsku godinu, koja kreće u septembru. 

"Udžbenici se sada biraju, u septembru je već sve gotovo. Želeli smo da već ove godine roditelji i nastavnici imaju mogućnost izbora, da već sada neki udžbenički kompleti budu besplatni, svima dostupni na internetu", rekao je Kavčić. 

On je napomenuo da se, zbog bržeg dostupa besplatnim udžbenicima, odlučio da finansira svoje udžbenike, te da ih nakon odobrenja ministarstva postavi na sajt, kao i da od Javnog preduzeća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva otkupi pravo na njihove udžbenike i postavi ih na internet. 

"U ovoj prvoj ponudi, Fondacija je finansirala udžbenike iz predmeta žTehnika i tehnologijaž, dok su svi ostali udžbenici Zavodovi", dodao je Kavčić. 

Kavčić je podsjetio da su objavljeni prvi kompleti udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole, a vrlo brzo planira da objavi i udžbenike za četvrti i osmi razred. 

On je dodao da dinamika objavljivanja zavisi i od komplikovanih zakona u Srbiji, koji moraju da se poštuju, te istakao da svi udžbenici Fondacije "Alek Kavčić" na sajtu besplatnabiblioteka.com imaju odobrenje ministarstva. 

"Ukoliko neki udžbenik dobije odobrenje Ministastva prosvete, to mu je pečat kvaliteta. Ne postoji drugo merilo kvaliteta, jer da postoji, ministarstvo bi ga uvelo", naglasio je on. 

Kavčić je istakao da su njegovi planovi za blisku budućnost vezani isključivo za udžbenike za osnovnu školu, da bukvalno svi udžbenici za sve razrede u osnovnoj školi budu besplatni, a u planu je da finansira oko 100 udžbenika.

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić realizovao je, u okviru fondacije "Alek Kavčić", projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji.

Dio novca kojim je osnovao Fondaciju "Alek Kavčić" dobio je na osnovu rekordne sudske odštete od 750 miliona dolara od "Marvel tehnolodžis" za krađu intelektualne svojine u sferi informacionih tehnologija, koji se od 2003. godine koristi za proizvodnju svih čipova za čitanje sa magnetskih memorija na planeti. 

Kavčić je jedan od vodećih informatičara na planeti, autor osam patenata iz informacionih tehnologija koje je napravio na Hardvard i Karnegi Melon univerzitetu, na kom je i doktorirao i gdje četiri katedre, zbog zasluga, nose njegovo ime. 

Ovaj Beograđanin je 1986. godine završio Matematičku gimnaziju u Srbiji, da bi potom kao jedan od najboljih učenika škole koja nosi titulu od nacionalnog značaja nastavio školovanje u Bohumu, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. 

Doktorsku disertaciju je odbranio na Karnegi Melon univerzitetu, a sem na njemu, predavao je i na Harvardu i na Univerzitetu Havaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana