Aktivni požari na Vrbanja brdu i Bijeloj gori, potrebna pomoć iz vazduha

Srna
Aktivni požari na Vrbanja brdu i Bijeloj gori, potrebna pomoć iz vazduha

BANjALUKA- U Republici Srpskoj aktivni su požari na Vrbanja brdu, kod Banjaluke i Bijeloj gori, iznad trebinjskog naselja Lastva, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Prema njegovim riječima, Helikopterski servis već četvrti dan zajedno sa Republičkom upravom civilne zaštite gasi požar u neposrednoj blizini Banjaluke.

-Nadamo se da ćemo u toku današnjeg dana taj požar ugasiti - rekao je Novitović, navodeći da je od jutros Helikopterski servis izvršio više od 30 preleta iznad požarišta na Vrbanja brdu.

On je dodao da bi do kraja dana Helikopterski servis trebao da pređe na gašenje požara na Bijeloj gori, koji se proširio.

-Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lastve sa 15 pripadnika pokušava da požar drži pod kontrolom, da se ne spusti u naseljena mjesta. Gledaćemo da sve organizujemo da se u večernjim časovima Helikopterski servis prebaci na tu lokaciju - rekao je direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Novitović je istakao da situaciju u vezi sa gašenjem požara na Bijeloj gori usložnjava udaljenost prirodnih vodozahvata od požarišta, zbog čega je zahvatanje vode sa prirodnih vodozahvata i takvo gašenje krajnje neproduktivno, te predstavlja trošenje ljudi i resursa.

-Zbog toga ćemo pokušati da sa Vatrogasnom spasilačkom brigadom iz Trebinja postavimo vještački rezervoar u blizini požarišta - dodao je Novitović.

On je ocijenio da Republička uprava civilne zašitite i Helikopterski servis Republike Srpske uspijevaju da u ovako teškim vremenskim uslovima, bez padavina, na visokoj temperaturi i sa jakim vjetrom, drže požare pod kontrolom, bez ugrožavanja ljudskih života, imovine i infrastrukture u neposrednom okruženju požarišta.

-Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, vatrogasnih brigada, Helikopterskog servisa Srpske i Republičke uprave civilne zaštite ulažu nadljudske napore u tome - naglasio je Novitović.

On je i ovom prilikom apelovao da se stanovnici Srpske uzdrže od paljenja vatre na otvorenom, podsjećajući da na suši i visokoj temperaturi i opušak može izazvati požar.

-Treba imati na umu da na hercegovačkom kamenu i pod otvorenim suncem temperatura dostiže i 50 stepeni, a tu je i nepredvidivost vjetra koji u danu više puta promijeni smjer, zbog čega je izuzetno teško predvidjeti gdje se vatra može proširiti - zaključio je Novitović.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je Srni da je lokalizovan požar u banjalučkom naselju Vrbanja, te da je ovaj servis dobio i poziv za gašenje požara na području grada Trebinja.

-Sinoć smo do kasnih večernjih časova gasili požar u naselju Vrbanja. Jutros smo prije 7.00 časova počeli sa gašenjem požara i akcija i dalje traje u saradnji sa Vatrogasnom brigadom i Šumskim gazdinstvom. Činimo nadljudske napore da ovaj požar bude ugašen - naveo je on.

Kusturić je naglasio da Helikopterski servis ima i poziv gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Civilne zaštite za gašenje požara na području ovog grada, jer se vatra približava selima.

-Potrudićemo se da što više uradimo na gašenju požara u Vrbanji kako bismo mogli da se angažujemo na području Trebinja- naglasio je Kusturić.

I dalje su aktivni i požari na Borcima i Glavatičevu kod Konjica, te na planini Žaba iznad Neuma i vatrogascima je potrebna pomoć za gašenje iz vazduha, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Požar na Borcima juče u jutarnjim časovima gasio je helikopter Oružanih snaga BiH, ali je njegov angažman u popodnevnim časovima, iako najavljen, izostao zbog vjetra.

Zbog nepristupačnog terena situacija na oba požara u opštini Konjic se mijenja u kratkom vremenu, ali trenutno nema opasnosti po stanovništvo, niti objekte, navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Požar planini Žaba, kod Neuma, i dalje je aktivan i ima tendenciju širenja prema selu Cerovo, ali trenutno nema prijetnje za stanovništvo i objekte.

Vatrogascima koji su na terenu na sva tri navedena požarišta neophodna je pomoć u gašenju požara iz vazduha helikopterom Oružanih snaga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana