Advokati u Brčkom i dalje trn u oku bošnjačkim političarima

Milijana Latinović
Advokati u Brčkom i dalje trn u oku bošnjačkim političarima

BRČKO - Advokati u Brčkom i dalje su trn u oku bošnjačkim političarima, što potvrđuje i zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti distrikta, koji je predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić (SDA) uputio tamošnjem Apelacionom sudu da bi prekinuo nadležnosti entitetskih komora na tom području.

Brčanski advokati su se polovinom januara vratili u sudnice, nakon skoro devet mjeseci, koliko je trajala obustava rada zbog uvođenja u sistem fiskalizacije.

Međutim, uprkos odluci Apelacionog suda distrikta s kraja prošle godine da odredba koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti Zakona o fiskalnim sistemima nije u skladu sa Statutom distrikta, te da se vraća na snagu odredba Zakona o fiskalnim sistemima iz 2016. godine, prema kojem se iz sistema fiskalizacije isključuju advokatska djelatnost i trgovina na veliko, bošnjački političari ne odustaju od ideje da advokati uvedu fiskalne kase.

Bošnjački poslanici su i krajem prošle godine srušili usmeni dogovor o izmjenama navedenog zakona, koje bi advokate oslobodile fiskalizacije. 

Advokat iz Brčkog Mirko Simić ističe za "Glas Srpske" da advokati pokušavaju da rade normalno, koliko je to uopšte moguće. 

- Krajem januara održana je sjednica Vlade distrikta. Iako je bilo najavljeno da će na toj sjednici biti razmatrane smjernice u vezi sa izmjenama

Zakona o fiskalnim sistemima, ta tačka nije bila na dnevnom redu. Priča o tim smjernicama bila je zapravo želja da advokati budu ponovo uvučeni u sistem fiskalizacije - rekao je Simić. 

On smatra i da je Kadrićev zahtjev korak ka osnivanju advokatske komore distrikta i fiskalizaciji advokatske djelatnosti.

- Kadrić je bio predlagač tog zakona čiju ocjenu usklađenosti sada traži, a sve sa željom da se ne primjenjuje tarifa Advokatske komore RS i da se osnuje komora distrikta. Smeta im Republika Srpska i pominjanje bilo koje institucije RS. Jasno je da se neko ko zastupa program takve političke partije bori da bude ukinuto sve što ima prefiks srpsko - istakao je Simić.

Pojašnjava da zakon čiju provjeru usklađenosti traži Kadrić daje mogućnost da se advokati u distriktu opredijele da se upišu u Advokatsku komoru RS ili Advokatsku komoru FBiH, te da na osnovu toga primjenjuju važeću tarifu iz jednog od ta dva entiteta. 

Kadrić kaže za "Glas Srpske" da apelacijom želi omogućiti advokatima u Brčkom da formiraju svoju komoru, a ne da im "odluke donose komore u Tuzli i Banjaluci".

- Nakon što su odbili da budu obuhvaćeni sistemom fiskalizacije, zatražio sam ocjenu statutarnosti zakona, da bismo mogli spoznati da definitivno entitetske komore ne mogu imati pravnu nadležnost na prostoru distrikta - rekao je Kadrić, tvrdeći da se brčanski advokati "kriju" iza odluka entitetskih komora. 

Kadrić optužuje advokate da ne žele u sistem fiskalizacije, jer na taj način prikrivaju godišnji promet, koji se prema njegovim riječima kreće i do milion maraka. Na pitanje zašto insistira na fiskalizovanju advokatske djelatnosti u Brčkom, kada to nije praksa ni u FBiH ni u Srpskoj, Kadrić kaže da to ne znači da ne treba biti u distriktu i naglašava da je advokatska djelatnost u Hrvatskoj fiskalizovana.

- Ako mora biti pekara u sistemu fiskalizacije, gdje vam prodaju kiflu za 0,30 KM, zašto ne bi bio i advokat, koji u džep stavi po 5.000 maraka i to nigdje ne prikaže - rekao je Kadrić.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS Miljkan Pucar kaže da je navođenje Hrvatske kao primjera površno.

- Očigledno je da onaj ko navodi taj primjer ne poznaje sistem. Advokati kod nas nisu fiskalizovani, jer bi na računima morali da navode određene radnje koje bi dovele stranke u težak položaj. U Hrvatskoj su fiskalizovani, ali nemaju kase, jer naplaćuju žiralno. Međutim kod nas i oni koji naplaćuju žiralno moraju imati fiskalnu kasu - pojasnio je Pucar. 

 

Finansiranje

Miljkan Pucar kaže da ne postoje uslovi za osnivanje advokatske komore Brčkog.

- Mali je broj advokata tamo da bi finansijski bili samostalni i da formiraju svoju komoru, što znači da bi se iz budžeta distrikta morao izdvajati novac za finansiranje. Tamošnji advokati rade u skladu sa zakonom. Brčko je sastavni dio BiH i mora postojati sinhronizacija propisa, ako u entitetima advokati nisu fiskalizovani ne mogu biti ni u Brčkom - istakao je Pucar. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana