Aćimović osuđen na osnovu lažnih izjava dvojice svjedoka

Srna
Aćimović osuđen na osnovu lažnih izjava dvojice svjedoka

ZVORNIK - Gradska boračka organizacija u Zvorniku ogorčena je zbog presude saborcu Srećku Aćimoviću na devet godina zatvora zbog za ratni zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine jer je osuđen na osnovu lažnih izjava dvojice svjedoka, od kojih Sud BiH jednog nije ni ispitao.

Sud BiH uopšte nije cijenio dokaze odbrane iz kojih je svakom objektivnom presuditelju jasno da Aćimović nije učinio djelo za koje je optužen, saopšteno je danas iz Boračke organizacije iz Zvornika.

Zvornička Boračka organizacija ističe da Sud BiH u ovom predmetu nije uvažio mišljenje desetine svjedoka koji su iskreno i pošteno iskazali da Aćimović nije izvršio zločin koji mu je stavljen na teret.

Navodeći da Sud BiH nije uvažio, ne samo iskaze svjedoka i veliki broj materijalnih dokaza, nego i nalaze stručnog lica - vještaka, Boračka organizacija pita - kakav je to Sud koji angažuje vještaka, a onda mu ne veruje iako taj nalaz i mišljenje nije oborio drugi vještak.

"Boračka organizacija Zvornik ne može da prihvati da Sud BiH saborca Aćimovića osuđuje na devet godina zatvora na osnovu lažnih iskaza dva montirana svjedoka", napominje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da jedan svjedok uopšte nije ni svjedočio u postupku protiv Aćimovića, a Sud je prihvatio njegovu raniju izjavu iz Haškog tribunala i Tužilaštva BiH.

Sud vjeruje svjedoku koji je u svom svjedočenju priznao da je lagao kada mu je zaprijećeno da će biti optužen. Tom svjedoku je obećano da neće biti gonjen za zločin koji je sam počinio ako prihvati da svjedoči protiv Aćimovića.

Sud prihvata izjavu i drugog svjedoka datu Tužilaštvu BiH, a nije ga uopšte saslušao i provjerio istinitost te izjave date u Tužilaštvu.

Sudsko vijeće je potpuno zanemarilo činjenicu da je na ove svjedoke vršen pritisak od odbrana nekih haških optuženika da lažno terete Aćimovića zbog njegovog svjedočenja pred Haškim tribunalom, što su potvrdili brojni svjedoci.

Sud BiH osudio je 16. oktobra Srećka Aćimovića na devet godina zatvora za ratni zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine.

Aćimoviću se u kaznu zatvora uručanava vrijeme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana