Zeleno svjetlo za digitalizaciju

Ž. D.
Zeleno svjetlo za digitalizaciju

Sarajevo - Ministarstvo finansija i trezora, Kancelarija za zakonodavstvo i Pravobranilaštvo BiH dali su pozitivno mišljenje na prijedlog odluke koju je pripremilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a kojom je predviđeno da vlasnici nabavljene opreme za digitalizaciju budu javni emiteri.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" ministar transporta i komunikacija Slavko Matanović navodeći da bi odluka već iduće sedmice mogla da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Odlukom je predviđeno da su emiteri vlasnici opreme i da sva tri javna emitera kao sistem omoguće javno emitovanje na cijeloj teritoriji BiH. Ministarstvo transporta i komunikacija nakon odluke Savjeta ministara biće zaduženo da sklopi ugovor sa tri javna emitera o preuzimanju opreme, njenom korišćenju, održavanju i uzajamnim odnosima i obavezama, nakon čega će početi druga faza digitalizacije.

BiH je do 17. juna trebalo da pređe sa analognog na digitalni sistem emitovanja, ali jedina u Evropi nije ispoštovala taj rok. Glavni problem zbog kojeg je došlo do zastoja je što oprema koja je predviđena za tehnički dio projekta digitalizacije nije u cijelosti montirana. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana