Završen tradicionalni 53. Kočićev zbor: Megdandžije u blatu, pjesma pod šatorima

Anita Janković-Rečević
Završen tradicionalni 53. Kočićev zbor: Megdandžije u blatu, pjesma pod šatorima

Banjaluka - Tradicionalnom borbom bikova za nagradu “Jablan” u Stričićima kod Banjaluke juče je završen 53. Kočićev zbor, kojem je, uprkos kiši i hladnoći, prisustvovalo više hiljada posjetilaca koji su došli da odaju počast velikom srpskom piscu.

U rodno selo Petra Kočića sjatili su se gosti iz Srpske i zemalja regiona, a glavne zvijezde na Manjači, kao i prethodnih godina, bili su bikovi i njihovi vlasnici, koji su plijenili najviše pažnje.

Prije samog okršaja u koridi ponosni vlasnici su spretno timarili svoje bikove ne bi li izvojevali pobjedu, a kiša je prijetila da pomrsi račune i Edinu Taćaliću, koji je iz okoline Mrkonjić Grada doveo gorostasa Bijelog, teškog 850 kilograma, da podigne pobjednički pehar.

- Malo nas plaši kiša koja neprestano pada, ali se nadamo pobjedi. Zbog blata i mokrog terena bikovi će se slabije bosti jer je klizav teren i boje se da ulože svu snagu - rekao je Taćalić. Nekoliko metar od Bijelog rikao je bik Medonja težak gotovo tonu, kojeg je na koridu doveo vlasnik Željko Drinić.

- Ovo mi je prvo učešće na “Kočićevom zboru” sa Medonjom, kojeg sam nedavno kupio za 13.000 evra. Njemu je ova korida dobro poznata jer je do sada učestvovao nekoliko puta, a bio je čak i pobjednik, tako da očekujem pobjednički pehar - istakao je Drinić, koji tokom razgovora nije prestajao da timari Medonju kako bi ga pripremio za okršaj. 

Na velikoj zborovskoj poljani pod kišobranima se okupilo znatno manje posjetilaca nego prethodnih godina, ali loše vrijeme nije omelo publiku da glasno navija za svoje favorite. Sa livade iznad bučilišta borbu je posmatrao Milovan Stanišljević, koji je u čast Kočiću i zboru na rodnu Manjaču stigao direktno iz Frankfurta.

- Godišnji odmor planiram po “Kočićevom zboru” i tradicionalno sam svake godine ovdje. Uživam da se sretnem sa svojim narodom, da popričamo, pojedemo, popijemo. Ugođaj nam je malo pokvarila kiša, ali ne smeta da se veselimo - poručio je Stanišljević.

Organizator koride Dušan Savanović istakao je da je za borbu bikova ove godine vladala velika zainteresovanost, te da je rogove ukrstilo 30 ljutih megdandžija.

- Tokom dva dana zborovanja imali smo 28 borbi. Glavna nagrada u teškoj kategoriji iznosi 3.000 KM, dok pobjedniku lake kategorije slijedi 2.000 maraka - rekao je Savanović.  

U Kočićevu čast, osim koride i zborovanja, u Stričićima je juče odražan niz kulturno-zabavnih manifestacija. Služen je parastos Petru Kočiću u crkvi Uspenija presvete Bogorodice na Klisini, a položeni su i vijenci na spomenik za 44 poginula borca Vojske RS u proteklom ratu.

Centralnoj manifestaciji 53. Kočićevog zbora prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da su život, djelo i riječ književnog velikana Petra Kočića ostali trajno upisani u kolektivno sjećanje srpskog naroda, te da je žal za slobodom u Kočićevo doba i danas prisutan, ali na drugačiji način.

- Zato ljudi to pamte i rado dolaze na “Kočićev zbor” - rekao je Dodik, koje je i ove godine zapjevao pod šatorom.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević istakao je da se narod ovog kraja zborovanjem odužuje Kočiću za sva djela koja je stvorio.

- Prenosimo s generacije na generaciju važnost Kočićeve borbe za slobodu i pravdu srpskoga naroda. On je rođen pod jednim okupatorom, a živio kratko pod drugim i sve to je ostavilo traga u njegovoj književnosti, iz koje se vidi njegova borba za srpski narod, jezik, ćirilicu - rekao je Malešević.

Zborovanje na Manjači trajalo je do kasnih noćnih časova, a od kiše i planinske hladnoće najveći broj posjetilaca zaklon je potražio u mnogobrojnim šatorima, iz kojih su se miješali zvukovi krajiške pjesme i mirisa pečenja. Manifestacija “Kočićev zbor” počela je 20. avgusta u Banjaluci, a dio programa održan je i u Beogradu.

Muzejska postavka

U okviru 53. Kočićevog zbora u Stričićima je otvorena muzejska postavka “Kočićevo ognjište”, koja bi trebalo da postane stalna.

- Prikazane su dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja krajem 19. i početkom 20. vijeka, dok je u drugoj predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja RS o ljudima, običajima, narodnim nošnjama i tradicionalnoj arhitekturi Zmijanja - rekao je predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje” Vladimir Đukanović.

Baja imao nesreću

Četiri osobe lakše su povrijeđene u sudaru “pasata” i “saba” u Dobrnji na Manjači od Banjaluke, a u jednom od automobila nalazio se pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža.

On je prošao bez povreda, a nesreća se desila kada je putovao na nastup na tradicionalnom “Kočićevom zboru” u Stričićima. “Pasatom” je upravljao Novak Ž, a sa njim su se vozili Rada Ž. i Milenko B. U “sabu” je bio Milorad S, a na mjestu suvozača je bio popularni pjevač. Svi osim Pajčina zadobili su lakše povrede.

N. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana