Zabranjen uvoz još 2,5 tona jagoda zbog pesticida

M. L.
Zabranjen uvoz još 2,5 tona jagoda zbog pesticida

Banjaluka - Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz još jedne pošiljke jagoda porijeklom iz Grčke u količini od 2.560 kilograma, jer je laboratorijskom analizom ponovo utvrđeno prisustvo pesticida spinosad iznad propisanih vrijednosti.

U Inspektoratu RS kažu da je tokom pregleda pošiljke prilikom uvoza inspektor uzeo uzorak za laboratorijsku analizu, kojom je obuhvaćeno ispitivanje ostataka čak 151 pesticida, gdje je samo za jednu aktivnu materiju utvrđeno prisustvo iznad maksimalno dozvoljenih količina.

- S obzirom na to da nedozvoljena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika, kada je riječ o ispravnosti voća i povrća i njegovoj bezbjednosti za ljudsku upotrebu, inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u kraćem periodu - naveli su u Inspektoratu RS.

Dodaju da je fitosanitarna inspekcija poseban akcenat stavila upravo na pošiljke jagoda, koje nam najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske i koje se u većim količinama uvoze sve do početka sezone domaćih jagoda. Početkom sedmice inspektori su zabranili uvoz četiri tone jagoda iz Grčke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana