Za naučnoistraživačke projekte 800.000 maraka

A. J. R.
Za naučnoistraživačke projekte 800.000 maraka

Banjaluka - Naučni radnici i istraživači u Srpskoj imaju priliku za unapređenje svog rada jer je Ministarstvo nauke i tehnologije RS juče raspisalo konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata u ovoj godini, vrijedan 800.000 maraka.

Na javni poziv koji će biti otvoren do 31. oktobra, pravo učešća imaju visokoškolske ustanove u Srpskoj, Akademija nauka i umjetnosti, naučnoistraživački i istraživačko-razvojni instituti, te istraživački centri.

- Konkurs ovog tipa nije bio objavljivan u protekle dvije godine i samim tim njegova važnost za istraživačku zajednicu je veća jer ćemo imati priliku da zajedno sa istraživačima razmotrimo njihove ideje i vidimo u kojem pravcu ide naučnoistraživački rad u RS - rekao je ministar nauke i tehnologije RS Alen Šeranić.

On je pojasnio da će Ministarstvo obezbijediti do 30.000 KM za sufinansiranje po projektu.

- Riječ je o jednogodišnjim projektima i dužnost svake organizacije koja bude konkurisala je da obezbijedi sufinansiranje u iznosu od 20 odsto budžeta projekta - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, projekti moraju imati društveni značaj, a jedan istraživač može biti istovremeno prijavljen u maksimalno dva naučnoistraživačka projekta.

- Koordinatori projekta moraju imati objavljene radove vezane za listu svjetskih naučnoistraživačkih časopisa. Međunarodna iskustva koordinatora su značajna zbog povezivanja naših istraživača sa kolegama iz Evrope i svijeta - naglasio je Šeranić.

Konkurs je objavljen na sajtu Ministarstva nauke i tehnologije RS i u dnevnim novinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana