Za bogatije šume 19 miliona sadnica

A. J.
Za bogatije šume 19 miliona sadnica

Banjaluka - Radnici Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju “Šuma RS” ovog proljeća posijali su na oko 28.000 kvadrata razno četinarsko i lišćarsko drveće, zahvaljujući čemu će proizvesti oko 19 miliona mladih sadnica koje će obogatiti šume.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su sjetveni radovi u rasadnim centrima u Prijedoru i Brčkom završeni, a radnici centara u Doboju, Nevesinju i Šekovićima privode kraju sjetvu dvadesetak vrsta ukrasnog drveća i grmlja.

- U rasadnicima je posijano oko 3.100 kilograma sjemena lišćarskih vrsta poput bijelog jasena, bagrema, lužnjaka, kitnjaka, i to na površini od 8.200 kvadrata. Na 20.000 kvadrata posijano je oko 300 kilograma sjemena četinarskih vrsta, i to smrče, bijelog i crnog bora, Pančićeve omorike i drugih - rekli su u ministarstvu.

Direktor centra Nikola Miličević očekuje da od zasijanog sjemena nikne oko 18,7 miliona sadnica lišćarskih, četinarskih i voćkastih biljaka.

- Proizvodnja će trajati između dvije i četiri godine i sve sadnice nećemo istovremeno plasirati na teren. Najviše ćemo imati sadnica četinara - rekao je Miličević.

On je dodao da bi centar u ovoj godini trebalo da kupcima isporuči oko četiri miliona mladih sadnica.

- Sadnice ćemo plasirati gazdinstvima “Šuma RS”, a dio ćemo prodati šumama Federacije BiH. Nešto ćemo prodati Crnoj Gori i rudnicima i termoelektranama u BiH, koji imaju obavezu pošumljavanja - naveo je Miličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana