Stigli topli krevetići za prijevremeno rođene bebe

A. J. R.
Stigli topli krevetići za prijevremeno rođene bebe

Banjaluka - Prijevremeno rođene bebe koje na svijet dođu u Univerzitetskom kliničkom centru RS od sada će biti smještene u tople krevetiće, koji će im obezbijediti brži napredak i uveliko skratiti njihov boravak u bolnici.

Ovo je omogućeno zahvaljujući Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”, koje je juče Klinici za dječije bolesti UKC RS doniralo devet toplih krevetića, te jedan bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

- Početkom novembra prošle godine pokrenuli smo akciju “Za topli zagrljaj”, u kojoj je prikupljeno 36.000 KM. Zahvaljujući tim sredstvima, a shodno potrebama neonatoloških odjeljenja, nabavili smo deset toplih krevetića. Devet smo kupili, a jedan nam je donirala kompanija uz pomoć koje smo nabavili krevetiće. Ti topli kreveti nada su roditeljima i pokazatelj da njihovi mališani uskoro idu kući - rekla je predsjednica Udruženja “Mrvice” Danka Mirjanić i dodala da već treću godinu zaredom organizuju akciju “Ljubičasti novembar” radi podizanja svijesti javnosti o prijevremenom rođenju beba.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Vladimir Mirošljević je rekao da o značaju donacije najbolje govori činjenica da su ove godine na Odjeljenju neonatologije imali 136 pacijenata, od kojih su 30 odsto prijevremeno rođena djeca. Njima je neophodan topli smještaj, jer sama ne mogu da obezbijede dovoljnu količinu toplote.

- Do sada smo koristili devet inkubatora, a sa ovih devet toplih krevetića i pet inkubatora, koji su u fazi nabavke, bićemo spremni da primimo svu djecu - dodao je Mirošljević.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić zahvalio je Udruženju “Mrvice” i dodao da je UKC postao jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u regionu.

- U pripremi je rekonstrukcija ginekološke i pedijatrijske klinike, tako da će novoređenčad u narednom periodu imati mnogo bolje uslove - dodao je Đajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana