Složen kardiološki zahvat prvi put u regionu izveden u Banjaluci

ATV
Složen kardiološki zahvat prvi put u regionu izveden u Banjaluci

Složeni zahvat širenja arterija balonom koji koristi veliki pritisak po prvi put u regionu je izveden danas i to baš u Banjaluci. Zahvat je izveo kardiolog iz Švajcarske Florim Cuculi sa timom ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

“Srećom, prošlo je veoma dobro. Pacijent je dobro. Uspjeli smo da otvorimo arteriju, koja je bila blokirana, veoma velikim pritiskom. Možete samo da zamislite, koristili smo pritisak od 50 atmosfera, a u normalnom autu, za vaše gume koristite oko tri atmosfere. Tako da je to pritisak koji smo koristili da otvorimo arteriju”, istakao je Florim Cuculi, kardiolog iz Švajcarske.

Ovakve procedure ćemo uskoro raditi rutinski, pa dalje širiti i van Srpske, tvrdi Saša Lončar, šef odjeljenja interventne kardiologije. Procedura zahtijeva veoma sofisticirano tehnološki napredno oruđe da bi se razbio kalcijum, a jedno takvo sada postoji u Banjaluci, poručuju iz UKC-a RS.

“Danas smo imali priliku da radimo jednu proceduru koju, ja mislim, da ni u jednom centru na Balkanu ne bi mogli uraditi, jer nemaju taj balon. Mi ćemo rutinski da koristimo te balone ubuduće”, istakao je Saša Lončar, šef odjeljenja interventne kardiologije UKC RS.

Ove godine u Banjaluci je urađeno 1.800 kardioloških procedura. Dr Lončar tvrdi da je to više nego svi centri u BiH zajedno. “Bolje spriječiti, nego liječiti”, koriste staru poslovicu u UKC-u i pozivaju na ranu prevenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana