Sjećanje na 364 žrtve

Slobodan Dakić
Sjećanje na 364 žrtve

MRKONjIĆ GRAD - Stanovnici Mrkonjić Grada već 14 godina, svakog 4. februara žale i sjećaju se žrtava koje su stradale za vrijeme okupacije te opštine u jesen 1995. godine.

Poslije završetka rata, u najvećoj masovnoj grobnici srpskog naroda u Srpskoj, pronađeno je 181 tijelo ubijenih srpskih civila i zarobljenih vojnika. Najstarija žrtva, Jovan Lazendić, bio je star 93 godine.

Za 117 dana okupacije, oružane snage Hrvatske počinile su zločin nad 364 nedužna civila i zarobljena srpska vojnika, od kojih je 210 sa područja mrkonjićke opštine.

U jesen 1995. i zimu 1996. godine hrvatske oružane snage sa njihovih vijekovnih ognjišta protjerale su više od 25 hiljada Srba. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća, oko 700 stanova, a oko 3.000 stambenih objekata onesposobljeno je za stanovanje. Ratna šteta procijenjena je na 680 miliona maraka.

- Tugu i žalost za našim nekadašnjim sugrađanima, ali i svim onima koji su pognuli braneći Mrkonjić Grad sumorne jeseni 1995. godine, pojačava i činjenica da do sada za zločine koje su počinile oružane hrvatske snage niko nije odgovarao - istakao je juče načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija povodom obilježavanja 4. februara, Dana opštine.

Dodao je da bi Dan opštine trebalo da bude radostan dan za sve stanovnike Mrkonjić Grad, jer su oni srećni što su se poslije izbjeglištva vratili svojim kućama, što žive u svom gradu i Republici Srpskoj.

- Naša je opština u poratnom periodu doživjela i društveni preporod. Međutim, zbog svega onoga što nam se desilo za vrijeme okupacije, zbog svih žrtava i nepravde koja je nanesena ovom narodu, mi svaki 4. februar obilježavamo prvenstveno da se podsjetimo žrtava, da im odamo dužnu pažnju i da još jednom ponovimo da očekujemo da zbog zločina budu procesuirani odgovorni i izvršioci - rekao je Tegeltija.

Prisustvujući parastosu za žrtve ratnog zločina u kapeli Svetog Marka u Pravoslavnom grblju i polaganju vijenaca žrtvama zločina ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović istakao je da je tragedija da za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

- Vjerujem da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, kojem je nedavno Savez logoraša RS dostavio dokumentaciju o ratnim zločinima u Mrkonjić Gradu pokrenuti procesuiranje odgovornih i izvršilaca zločina - rekao je Ristović.

Poslije polaganja vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje masovne grobnice, vijence i cvijeće delegacije su položile i na centralni spomenik palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

Sinoć je pozorišnoj sali Doma kulture održana svečana akademija posvećena Danu opštine. Tom prilikom najzaslužnijim pojedincima i kolektivima dodijeljena su opštinska priznanja.

Zarobljeništvo

Mrkonjićana Nikolu Udovčića zarobili su oktobra 1995. godine hrvatski vojnici i proveo je u zatvoru u Mostaru šet mjeseci, a u Centralnom zatvoru u Sarajevu 16 dana. U zatvoru je preživio golgotu, a razmijenjen je poslije završetka rata.

- Teško mi je danas kada se svega prisjetim. Žao mi je što niko do sada nije odgovarao za zločine počinjene u našoj opštini - rekao je Udovčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana