Ristović: Velika očekivanja od konkursa za udžbenike

Srna
Ristović: Velika očekivanja od konkursa za udžbenike

Istočno Sarajevo - Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović očekuje da će na konkurs za udžbenike za osnovne i srednje škole, za koje postoji interesovanje učenika i nastavnika, stići veći broj rukopisa.

Ristović ističe da je Zavod raspisao konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole u skladu sa planom udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, koji je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda.


"Raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa za 16 udžbenika za osnovnu školu, 39 udžbenika za gimnaziju, 96 udžbenika za srednje stručne i tehničke škole i tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju", precizirao je on za Srnu.

Ristović poziva sve zainteresovane profesore osnovnih i srednjih škola, te profesore univerziteta da učestvuju na konkursu.

Kada je riječ o novim projektima, Ristović navodi da je jedan od njih i "Sovica" - nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

On se nada da će na konkursu dobiti odličnu knjigu koju će mališani rado čitati.

"Svjesni smo trenutne situacije i deficita izdanja na polju književnosti za djecu u Republici Srpskoj i Srbiji, pa svoju izdavačku djelatnost proširujemo i priliku nudimo svima onima koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku da rukopise knjiga za djecu koji nikada ranije nisu objavljivani dostave na konkurs i na taj način izaberemo kvalitetno djelo", objašnjava Ristović.

Rukopise romana, priča ili poezije autori mogu poslati do 30. marta 2018. godine, a stručni žiri će proglasiti najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

Godina 2017. značajna je za Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, jer su, osim uspješnog poslovanja, obilježili i 25 godina rada i postojanja Zavoda.

Takođe, obilježeno je i pet godina postojanja književne nagrade "Zlatna sova".

Ristović podsjeća da je u vrijeme obilježavanja 25 godina rada Zavoda na području opštine Istočno Novo Sarajevo sa radom počinjala prva predškolska javna ustanova "Patrijarh Pavle", kojoj su usmjerili sredstva namijenjena za proslavu i obilježavanje ovog jubileja kako bi obdanište bilo opremljeno i snabdjeveno didaktičkom opremom i kancelarijskim materijalom.

On je kao veliki uspjeh Zavoda posebno istakao to što su ovoj godini objavljeni udžbenici engleskog jezika za osnovnu školu.

Ristović navodi da je za Zavod značajan i jubilej pet godina književne nagrade "Zlatna sova", koja predstavlja značajan doprinos kulturnom razvoju Republike Srpske.

Svim građanima Republike Srpske Ristović je čestitao novogodišnje i božićne praznike i poželio im mnogo lične i porodične sreće, te da u vrijeme praznika pronađu vremena da pročitaju bar jednu kvalitetnu knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana