Predaja dokumenata za upis u prvi razred srednjih škola počinje 10. juna

M. L.
Predaja dokumenata za upis u prvi razred srednjih škola počinje 10. juna

Banjaluka - Prvi rok za upis u srednje škole širom Republike Srpske počinje 10. juna, a mjesta ima za 10.550 svršenih osnovaca.

U konkursu za upis u prvi razred srednjih škola RS u školskoj 2019/2020. godini koji je objavljen u petak, navedeno je da će prvi upisni rok trajati sve do 21. juna, a šansu da upišu željeno zanimanje svršeni osnovci imaće i u julskom roku koji traje od 1. do 12. jula.

Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je 16 struka, a najviše mjesta, 2.061 planirano je u gimnazijama, potom 1.683 na mašinstvu i obradi metala i 1.445 na ekonomiji, pravu i trgovini.

U idućoj školskoj godini nije predviđen upis na smjer geologija, rudarstvo i metalurgija, a najmanji broj učenika, prema planu upisa trebalo bi da sjedne u klupe na Bogosloviji. 

Učenici koji se upisuju potrebno je da dostave prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić” ukoliko je imaju, kao i diplome za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja.

- Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova počinje 10. juna, dok za đake koji imaju manje bodova, a upisuju četvorogodišnje i trogodišnje škole, prijem dokumenata počinje 17. juna - navedeno je u konkursu.

Navedeno je da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha iz pet predmeta značajnih za smjer gimnazije i umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana