Praksa u školskim restoranima odskočna daska

Milijana Latinović
Praksa u školskim restoranima odskočna daska

Banjaluka - Praksa u školskim restoranima i kuhinjama predstavlja dobru odskočnu dasku za napredovanje u struci, a buduće konobare i kuvare iz Republike Srpske, zahvaljujući stečenim vještinama, mahom traže i ugledni ugostitelji iz regiona.

Siguran posao koji čeka one koji usavrše sve finese ugostiteljstva i plaćena praksa tokom školovanja iz godine u godinu motivišu sve više svršenih osnovaca da upisuju ta zanimanja.

Banjalučka Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola već godinama školuje kvalitetan kadar, za koji se “otimaju” ne samo domaći već i ugostitelji iz okruženja. Učenici sa kojima smo razgovarali većinom kažu da su ugostiteljstvo upisali slučajno, ali da su za četiri godine rada sa profesorima zavoljeli taj poziv i ne žele da rade ništa drugo.

- Praksa u školi nam je odličan temelj koji smo nadogradili radom u lokalnim restoranima i smatram da bi trebalo da imamo i više časova praktične nastave. Zavolio sam ovaj posao i planiram da po završetku srednje škole nastavim da se školujem u oblasti ugostiteljstva - kazao je  za “Glas Srpske” učenik četvrtog razreda, smjer ugostiteljski tehničar Bojan Malbašić.

Profesori koji đacima prenose sve finese budućeg poziva ponosni su na učenike, za koje se, kažu, otimaju ugostitelji u gradu, ali i šire.

- Sve ono što ih mi naučimo ovdje, oni usavršavaju u restoranima. Pored osnovnih stvari neophodnih za njihov budući posao, učimo ih i svemu što je aktuelno, od flambiranja, pravljenja koktela, tako da ni po čemu ne zaostaju za kolegama u razvijenijim zemljama. Biti konobar je mnogo više od nošenja tacne, a svi koji žele da uče i vole svoj posao mogu da napreduju i budu cijenjeni u društvu - rekao je profesor praktične nastave za konobare i ugostiteljske tehničare Mario Piljagić.

Tajne kulinarstva đacima u Banjaluci koji upišu smjer kuvara sa mnogo ljubavi prenosi profesor Predrag Tošić, koji ističe da je to zanimanje postalo veoma popularno u proteklom periodu.

- Učenici žele da nauče, kako ovdje u školi, tako i na praksi u restoranima, za šta su veoma često i plaćeni, a poslodavci ih zovu da rade tokom raspusta. Sve to govori da su mogućnosti napredovanja u ovoj struci velike - rekao je Tošić i naglasio da ga posebno raduje činjenica da ugostiteljsku školu sve češće upisuju vrlodobri i odlični učenici.

Direktor te banjalučke škole Boris Spasojević kaže da je kulinarski tehničar najaktuelnije zanimanje u toj školi.

- Obezbjeđujemo praksu za učenike u školskim, dobro opremljenim kabinetima uz pomoć vrhunskih profesora. Hoteli u gradu, ali i drugi objekti izlaze nam u susret i obezbjeđuju praksu za đake - rekao je Spasojević.

Da se iz godine u godinu sve više ruše predrasude o tome da zanate upisuju samo “loši” đaci, potvrđuju i u Srednjoškolskom centru “Petar Kočić” u Zvorniku, gdje sve više odlikaša upisuje smjer kuvara i konobara.

- Velika je potražnja za kvalitetnim kadrom tog profila. Imamo savremeno opremljen kabinet za praktičnu nastavu, koji nam je donirao tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik, a zatim smo kroz projekte obezbijedili savremene aparate kako bi djeca imala kvalitetnu praktičnu nastavu - rekla je direktorica te škole Biljana Pisić i naglasila da među ugostiteljima i kuvarima imaju nekoliko kandidata za učenika generacije.

Zahvaljujući programu “Prilika plus” Ugostiteljsko-ekonomska škola u Prijedoru opremila je mini školski restoran od oko 80 mjesta u kojem tamošnji đaci bruse znanje i talenat.

- Svaki dan iz naše kuhinje izlazi između 80 i 100 obroka. Učenici pripremaju sve, od hladnog i toplog predjela, glavnog jela do deserta i klasičnog doručka. Riječ je o veoma atraktivnim zanimanjima, a o kvalitetu naših đaka svjedoči to što djeca dobijaju posao i prije nego što uzmu diplomu u ruke - rekla je direktorica škole Valentina Sovilj.

Slovenija

Mario Piljagić je istakao da su nedavno dobili poziv od kolega iz Slovenije sa kojima imaju dobru saradnju da se učenicima iz Banjaluke pruži dalje obrazovanje u njihovoj zemlji.

- Našim đacima koji završavaju četvorogodišnji smjer konobara nude besplatno studiranje kod njih, te da radeći u njihovim hotelima dobijaju naknadu za to - rekao je Piljagić i dodao da se 15 maturanata priprema za intervju sa Slovencima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana