Pošte Srpske upozorile najstarije korisnike: Penzioneri obmanuti da moraju preći u banke

Marijana Miljić
Pošte Srpske upozorile najstarije korisnike: Penzioneri obmanuti da moraju preći u banke

Banjaluka - "Pošte Srpske" obavijestile su penzionere da ne nasjedaju na spekulacije da treba da otvaraju račune u bankama kako bi nastavili primati penzije poslije početka njihove isplate iz trezora RS.

U "Poštama" su naglasili da će zahvaljujući trezorskoj isplati penzija, koja je počela od 1. januara, penzije stizati redovnije.

- Penzije će i dalje biti isplaćivane putem "Pošta Srpske" i to bez kašnjenja. Penzioneri koji ne primaju penziju putem pošte, a žele da promijene način isplate, treba da se obrate u najbližu poštu ili poštaru - navedeno je na lecima koje su dobili penzioneri.

Direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća rekla je da su pojedina lica obilazila penzionere u Srpskoj i govorila im da moraju otvoriti račune u bankama kako bi mogli nastaviti primati penziju.

- Te informacije nisu tačne. Nedopustivo je da se manipuliše penzionerima i da ih zavaravaju da moraju otvarati račune u bankama kako bi primali penziju - rekla je Krivokuća.

Ona je dodala da penzioneri i dalje imaju pravo da izaberu da li će penziju primati putem "Pošta Srpske" ili banaka.

- Svaki penzioner treba sam da odluči i niko ne treba da vrši pritisak na njih u vezi sa izborom načina na koji će primati penziju ili da širi dezinformacije - istakla je Krivokuća.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS kazali su da nisu upoznati s informacijama da su pojedina lica obilazila penzionere i obavještavala ih da moraju otvarati račune u bankama kako bi primali penziju.

- Na krajnjem korisniku je da odluči da li će penziju primati putem pošte ili banke. Sve je isto kao do sada - istakli su u Fondu PIO.

Penzioner iz Banjaluke Jovan P. rekao je da su nekoliko njegovih prijatelja posjetili ljudi koji su se predstavili da su iz banaka i rekli im da moraju otvoriti račune, jer će jedino na taj način primati penziju.

- To nas je zbunilo, zbog čega smo tražili informaciju iz "Pošta Srpske" gdje su nam rekli da nema potrebe za tim - rekao je on i dodao da su nakon toga "Pošte Srpske" obavijestile sve penzionere da nema potrebe za otvaranjem računa.

Isplata

U Fondu PIO su kazali da je završena isplata decembarskih penzija penzionerima u Srpskoj.

- Idućih dana penziju će dobiti i 45.000 penzionera u inostranstvu, koji primaju penziju od RS - naglasili su u Fondu PIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana