Poštare sa penzijom u RS dočekuju 22 stogodišnjaka

Milijana Latinović
Poštare sa penzijom u RS dočekuju 22 stogodišnjaka

Banjaluka - Rijetki stanovnici Republike Srpske mogu da se pohvale sa stotinu ljeta, još su rjeđi oni koji sa navršenim vijekom života primaju penziju, a takvih je 22 koji svakog mjeseca pred svojim domovima pogledaju poštare.

Većina njih, iako u dubokoj starosti, raduje se svakoj novoj isplati plodova svoga ili rada njihovih supružnika. Rad i zalaganje kojim su stekli penzije i danas su im glavne životne vodilje, koje predano prenose svojim potomcima. Na visinu penzija najstariji penzioneri u Srpskoj nisu se požalili, bar tako nisu prenijeli njihovi unuci. S obzirom na to da su slabog zdravlja, riječi najvremešnijih stanovnika prenijeli su nam njihovi najbliži.

Jedna od najstarijih penzionerki u RS je Banjalučanka Ružica Kajtez koja ima 103 godine. Rođena je u vihoru Prvog svjetskog rata 1914. godine u Drvaru, a ratnih devedesetih godina sahranila je sina kojeg je uzeo ratni vihor, kada je i napustila ognjište i doselila se u Banjaluku. Danas živi upravo od penzije, koju je zaradio njen muž.

- Baka Ružica je cijeli život bila domaćica. Sloga u kući bila je temelj svega. Najveća radost su joj unuci i čukununuče - ispričala je unuka Dragana Kajtez.

Dodaje da je baka, iako u odmaklim godinama, još pokretna, ali je vid i sluh izdaju svakog dana. Najveća joj je želja da bar još jednom ode u svoj Drvar.

Među najstarijim stanovnicima RS je i starina Radovan Sudžum (105) iz Bileće. Rođen je daleke 1912. godine u bilećkom selu Podosoje i trenutno je najstariji Hercegovac. Kao dječak preživio je Prvi svjetski rat, bio učesnik Drugog, a na svojoj koži osjetio je i nedaće koje je donio ovaj posljednji rat.

Radio je u vunovlačarskoj radnji u Bileći, odakle je zbog povrede otišao u invalidsku penziju. U domaćinstvu starine Radovana pod jednim krovom žive četiri generacije Sudžuma.

- Za sve što smo stvorili u životu zahvalni smo djedu, koji nas je uvijek savjetovao da budemo pošteni i vrijedni, da radimo tako da se zbog svojih postupaka ne stidimo - ispričao je unuk djeda Radovana, Milan Sudžum.

Za djeda, koji je preko leđa prevalio brojne nedaće, glad i nemaštinu u ratnim godinama, kaže da se rijetko u životu na nešto žalio.

- Djed je kao kaplar u vojsci u Nišu radio na izgradnji spomenika Neznanom junaku na Avali u Beogradu, za šta je dobio zlatnu medalju kralja Petra Drugog i povelju koju i danas čuvamo uokvirenu na zidu - ispričao je Milan.

Stogodišnjaci u RS nastanjeni su i u Banjaluci, Prijedoru, Bileći.

Penzioneri

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, najstariji penzioner sa prebivalištem u Hercegovini rođen je 1912. godine, a isto godište je i penzioner ovog fonda koji je nastanjen u Vojvodini u Srbiji. Među korisnicima federalnog Zavoda za penzijsko osiguranje ukupno je 32 stogodišnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana