Piletini izmiče evropska trpeza

Milijana Latinović
Piletini izmiče evropska trpeza

Banjaluka - Proizvođači pilećeg mesa u BiH ni više od pet mjeseci nakon što su evropski inspektori obišli njihove pogone nisu dobili zeleno svjetlo za plasman proizvoda u EU, a kada će prvi šleperi piletine krenuti ka evropskoj trpezi, još nije poznato.

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine sektor peradarstva u BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je tada da očekuje da će zvanični izvještaj Evropske komisije stići za tri sedmice i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište. Inspektori EU kontrolisali su četiri preduzeća koja imaju kapacitet za izvoz "Madi", "Ovako", "Brovis" i "Agreks".

Direktor kompanije "Agreks" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić kaže da je preliminarni spisak firmi izvoznika u BiH objelodanjen, ali da i mjesecima nakon toga nema zvanične potvrde za izvoz.

- Koliko smo uspjeli saznati riječ je o dodatnim tehničkim usaglašavanjima i očekujemo svaki dan da konačno dobijemo zeleno svjetlo za izvoz. Teško je bilo šta precizno reći dok ne stigne izvještaj inspektora iz EU -  rekao je Miličić i dodao da je za evropsko tržište najvažnije da se u potpunosti ispoštuje kontrola zdravstvene ispravnosti i sljedivost proizvodnje.

Marketing menayer mesne industrije "Ovako" Neyad Biberović kaže da je kontrola evropskih inspektora u ovoj firmi prošla bez zamjerki.

- Međutim, čini mi se da je zapelo na višem političkom nivou, na šta mi proizvođači nemamo uticaja. Prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da počnemo izvoziti u aprilu, ali do sada zvaničnu potvrdu nismo dobili - rekao je Biberović.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH podsjetili su da čekaju da EK završi procedure u vezi sa izmjenom uredbe da bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU.

- Nakon toga dostavićemo im listu objekata koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU da bi ti objekti mogli započeti izvoz na evropsko tržište - naveli su iz kancelarije.

Zamah peradarstvu

Miličić je kazao da firme koje očekuju izvoz u EU imaju kapacitete za izvoz mesa i jaja.

- Izvoz na evropsko tržište daće zamah peradarskoj proizvodnji i podići izvoz za najmanje 20 odsto - smatra Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana