Osnovana Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH

SRNA
Osnovana Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH

Mostar - Svečanom sjednicom u Mostaru danas je osnovana Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH /HAZU/, a za predsjednika je izabran Jakov Pehar.

Promovisano je 13 stalnih članova akademika, među kojima je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Osnivači i članovi HAZU-a poručili su da će osnovni ciljevi Akademije biti očuvanje kulturnog i istorijskog identiteta hrvatskog naroda u BiH, te jačanje naučnog doprinosa u svim bitnim društvenim pitanjima unutar BiH.

"HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, nauci i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture. Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti ko treba odlučivati o nauci i umjetnosti u BiH", poručio je Pehar.

U kontekstu saradnje s drugima, profesor Božo Žepić rekao je da će Akademija biti otvorena za saradnju sa svim ustanovama ove vrste u BiH, odnosno s drugim akademijama.

Predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da je ovaj dan od istorijske važnosti, iako većina možda toga još nije svjesna.

"Želimo stvoriti ambijent u kojem će BiH imati evropsku budućnost i u kojoj će ovo biti jedna od karika osiguranja apsolutne ravnopravnosti bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao i svih građana", istakao je Čović.

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić, čija je Vlada i stvorila pravni okvir za osnivanje Akademije, podsjetio je da je ideja potekla od nekoliko naučnika i entuzijasta, te naveo da HAZU može biti siguran temelj za čuvanje hrvatskog identiteta i izgradnju srećnije budućnosti.

Na osnivanju je bio prisutan i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je poručio okupljenima da ovim činom na neki način stvaraju istoriju, budući da će HAZU predstavljati biće hrvatskog naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana