Nuklearni otpad treba odlagati na mjestu nastanka

Srna
Nuklearni otpad treba odlagati na mjestu nastanka

Ljubljana - Opasni otpad treba da bude skladišten na mjestu gdje je i nastao, što je ustaljena praksa koju podržava stručna javnost.

Rečeno je ovo na sastanku o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH, kojem su prisustvovali  predsjednik Odbora za zdravstvo Parlamenta Slovenije Franc Trček i poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i članovi Zelenog kluba Saša Magazinović i Jasmin Emrić.

Poslanici iz BiH posebno su naglasili, s obzirom na geografski položaj planirane lokacije, da će ona imati najveći negativni uticaj na stanovništvo i prirodne resurse na teritoriji BiH, u čemu se na isti način izjasnila stručna i akademska zajednica, lokalne zajednice i nevladine organizacije s obje strane granice.

Iz Parlamenta BiH saopšteno je da će Parlament Slovenije biti detaljno upoznat sa usvojenim zaključcima međunarodne konferencije koja je održana u Sarajevu o izgradnji odlagališta opasnog otpada na Trgovskoj gori, kao i sa ostalom relevantnom dokumentacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana