Novi konkurs u programu stambenog zbrinjavanja boračkih porodica do kraja godine

Milijana Latinović
Novi konkurs u programu stambenog zbrinjavanja boračkih porodica do kraja godine

Banjaluka - Porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koje su propustile da se prijave na konkurs u okviru Programa stambenog zbrinjavanja dobiće do kraja godine novu šansu za obezbjeđivanje krova nad glavom.

To će biti omogućeno nakon usvajanja nove uredbe o stambenom zbrinjavanju ovih kategorija, čija izrada je u toku.

- Vlada RS je odlučila da nastavi program stambenog zbrinjavanja, kako bi krov nad glavom bio obezbijeđen za lica iz navedenih kategorija koja su propustila rok za prijavu 2008. godine - istakli su u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije RS Duško Miletić očekuje da će nova uredba uskoro biti usvojena.

- Samo u Banjaluci ima 120 boračkih porodica koje nisu stambeno zbrinute, a propustile su da se prijave na posljednji konkurs, jer je istovremeno grad imao otvoren poziv za zbrinjavanje ovih kategorija. Međutim, tu je nastao problem, jer grad nije imao dovoljno sredstava da zbrine sve koji su se našli na rang-listi, tako da su oni ostali bez stana - rekao je Miletić i dodao da i u drugim opštinama ima onih koji se iz opravdanih razloga nisu javili na posljednji konkurs.

Kroz Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u RS, koji se sprovodi od 1999. godine, do danas je zbrinuto 8.230 korisnika i to 3.328 dodjelom stambenih jedinica i 4.902 dodjelom nepovratnih novčanih sredstava. Za ove namjene utrošeno je 149,97 miliona maraka.

Među onima koji su ušli u proceduru za rješavanje stambenog pitanja je 38 porodica u tri opštine.

- Stanovi za 30 porodica su završeni i nakon što opštine izdaju upotrebnu dozvolu biće im uručeni ključevi, a za osam korisnika u budžetu za ovu godinu obezbijeđen je novac za dodjelu nepovratnih sredstava - rekli su u Ministarstvu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana